Η ΠΕΔ Αττικής καλεί τους δήμους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις

peda2012

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔΑ  συζήτησε τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για τις αποδόσεις των πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και τα νέα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και κατέληξε στο εξής ψήφισμα:
Η ΕΕ της ΠΕΔΑ εκφράζει τη πλήρη διαφωνία της με τις προβλέψεις τόσο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και του Μεσοπρόθεσμου για τα νέα μέτρα και νέες περικοπές στις αποδόσεις στους δήμους. Προβλέψεις  που εγείρουν θέμα πολιτικής ηθικής τάξης, καθώς υπήρξε εκ μέρους της Κυβέρνησης  δέσμευση για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου οι δήμοι να είναι σε θέση να συμβάλλουν στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και στη λειτουργία των ίδιων των πόλεων.
Υπογραμμίζουμε ότι οι νέες περικοπές προστίθενται στις ήδη τεράστιες μειώσεις, κατά 60%, που έχουν υποστεί τα έσοδα των δήμων την τελευταία τριετία.
Τα νέα μέτρα και οι περικοπές οδηγούν τους δήμους της χώρας με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών, σε  αδυναμία λειτουργίας των υπηρεσιών τους και κατ΄ επέκταση σε κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, που μέχρι σήμερα επιβιώνει και λειτουργεί αποκλειστικά μέσω των κοινωνικών δομών των δήμων και εν τέλει σε κατάρρευση του ίδιου του θεσμού.
Τονίζουμε πως οι δήμοι, οι αιρετοί και οι εργαζόμενοι σ  αυτούς έχουν συμβάλλει ήδη πολύ στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Και ως εκ τούτου καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να αποδώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας όσα προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας και οι νόμοι του κράτους.
Σε ότι αφορά τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου για την επιβολή επιτροπείας στους Δήμους της χώρας:
Η Αυτοδιοίκηση δεν αρνήθηκε ούτε πρόκειται να αρνηθεί τον οποιοδήποτε έλεγχο της λειτουργίας της, αγωνίζεται και θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται για τη διαφάνεια. Άλλο όμως η διαφάνεια και άλλο η κατάργηση των ίδιων των θεσμών. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, της λαϊκής κυριαρχίας αλλά και της αυτονομίας και του αυτοδιοίκητου του θεσμού.
Ζητάμε την απόσυρση της προσβλητικής αυτής πρόβλεψης και σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με κάθε πρόσφορο μέσο για να μην ισχύσει. 
Όσο αφορά τον κανόνα απαγόρευσης προσλήψεων,  η ίδια η κοινωνική πραγματικότητα υπαγορεύει ότι δεν θα πρέπει να ισχύσει για τη στελέχωση των κοινωνικών δομών και ιδιαίτερα των παιδικών σταθμών και των ανταποδοτικών υπηρεσιών.
Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ΚΕΔΕ για διόρθωση των αρνητικών για την Αυτοδιοίκηση προβλέψεων στον Προϋπολογισμό και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μέσω νέων συναντήσεων με τους αρμόδιους Υπουργούς.
Εκφράζουμε την πλήρη συμφωνία μας με την σύγκλιση του σώματος του Έκτακτου Συνεδρίου στις αρχές Δεκεμβρίου που αποφάσισε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
Η ΕΕ της ΠΕΔΑ, συνεκτιμώντας και τις γενικότερες επιπτώσεις των νέων μέτρων στην κοινωνική συνοχή,  την συνεχή και άδικη συμπίεση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των μεσαίων στρωμάτων, αποφασίζει ότι :
Καλεί τους Δήμους της Αττικής, ως έκφραση αλληλεγγύης στους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες όλης της χώρας που διαμαρτύρονται για τη συνεχή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου τους, να συμμετάσχουν με όποιο τρόπο επιλέξουν  στην γενική απεργία στις 6 και 7 Νοεμβρίου και στις συγκεντρώσεις των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων εκείνες τις μέρες.