Με 444 ευρώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων

dimarxoi

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στα δημοτικά επιτελεία με την εισαγωγή στο μνημόνιο των νέων μισθών δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων δημοτικών συμβουλίων για το αν θα συνεχίσει κανείς να ασχολείται με την αυτοδιοίκηση ή για το ποιός τελικά θα έχει την δυνατότητα να βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος ή για δημοτικός σύμβουλος.
Εδώ λένε μπαίνει σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας και ισονομίας. Σε πολλούς δήμους οι δήμαρχοι θα λαμβάνουν καθαρές αποδοχές μικρότερες των εργατών καθαριότητας.
Σύμφωνα με το μνημόνιο που ψηφίζεται άυριο στην βουλή: στις 3.450 ευρώ διαμορφώνονται οι μισθοί των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000, σε 2.760 ευρώ σε δήμους από 20.000 μέχρι 100.000 και σε 2.070 ευρώ σε δήμους κάτω των 20.000 κατοίκων.
Στο νόμο όμως προβλέπεται ότι οι ίδιοι οι δήμαρχοι θα επιβαρύνονται και με τις ασφαλισιτκές εισφορές του φορέα στον οποίον ανήκουν και όχι ο δήμος όπως προβλεπότανε μέχρι σήμερα.
Ετσι αντίστοιχα οι αντιδήμαρχοι της πρώτης κατηγορίας δήμων (άνω των 100.000 κατοίκων) θα λαμβάνουν το 50% δηλαδή 1.725 ευρώ. Στην δεύτερη κατηγορία των δήμων (20.000 μέχρι 100.000 κάτοικοι) θα λαμβάνουν 1.380 ευρώ και στην τρίτη κατηγορία (κάτω των 20.000) θα λαμβάνουν 1.035 ευρώ.
Για τους προέδρους των δημοτικών συμβουλίων της πρώτης κατηγορίας των δήμων οι μισθοί διαμορφώνονται στα 740 ευρώ, για την δεύτερη κατηγορία στα 592 ευρώ και στην τρίτη κατηγορία 444 ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι όπως γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο μας οι αποζημιώσεις των δημοτικών συμβούλων καταργούνται εντελώς. 
Στο 50% των αποδοχών που είχαν μέχρι σήμερα διαμορφώνονται και οι μισθοί των προέδρων και αντίστοιχα των αντιπροέδρων των Νομικών Προσώπων των Δήμων.
Ετσι είναι σίγουρο ότι οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων και Νομικών Προσώπων μόνο συνταξιούχοι και εισοδηματίες μπορούν να γίνουν πια, ενώ είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν αιρετοί που να ανήκουν στον ενεργό πληθυσμό και να μπορούν να αναλάβουν θέση αντιδημάρχου.
Χαρακτηριστικός πάντως είναι ο σχολιασμός ανθρώπου της Αυτοδιοίκησης που έλεγε εχθές ότι είναι σαφές ότι δημιουργείται ένα εύφορο έδαφος αναγκαστικής διαφθοράς στους δήμους, αφού όλοι οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι είναι αδύνατον ένας δήμαρχος με 2.700 ευρώ να αντεπεξέρχεται των πολιτικών του υποχρεώσεων, να πληρώνει τις ασφαλιστικές του εισφορές και να ζει και την οικογένεια του.