Κι ο Ομπάμα στην Αυτοδιοίκηση στηρίχθηκε

bloombergobama

Πολύ ευρύτερη υποστήριξη από την οριακή λαϊκή πλειοψηφία απόλαυσε σε επίπεδο δημάρχων ο επανεκλεγής πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Πολλοί εκτός Αμερικής αναλυτές σημείωσαν με έμφαση την έκφραση υποστήριξης του Δημάρχου της Νέας Υόρκης κ. Μίκαελ Μπλούμπρεγκ, ως ένα γεγονός που δεν συνηθίζεται στις Αμερικάνικες εκλογές. Οι Δήμαρχοι δεν συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές με κανέναν τρόπο.
Όμως ο κ. Μπλούμπεργκ όχι μόνο δεν είχε την αποκλειστικότητα της πρωτοβουλίας τελικά, αλλά αποτέλεσε ένα πολύ μικρό και ήπιο κομμάτι του φαινομένου. Άλλοι δήμαρχοι όπως του Σάσλοτ του Μιλγουόκι, της Τάμπα, του Κολούμπους του Ντένβερ, των Συρακουσών, της Φιλαδέλφειας, της Βαλτιμόρης, της Μινέαπολης και του Λος Αντζελες, βγήκαν δυνατά, ακόμη και με αρθρογραφία και  υποστήριξαν την υποψηφιότητα Ομπάμα . Υποστήριξαν ότι ο Ομπάμα έχει «το όραμα της ευημερούσας αναπτυσσόμενης πόλης» και ότι για πρώτη φορά βρήκανε στον Λευκό Οίκο τον σύμμαχο για την υγεία και την ασφάλεια, την ανοικοδόμηση και την ώθηση μπροστά, της ζωής της πόλης. “Τώρα έχουμε ένα πραγματικό συνεργάτη και πρέπει να του δώσουμε και δεύτερη ευκαιρία» έγραφαν στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι δήμαρχοι μερικών από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες πόλεις της Αμερικής έγραψαν ότι η διακυβέρνηση Ομπάμα
άλλαξε στην κυριολεξία το τρόπο βοήθειας των πόλεων και την εφαρμογή της οικονομικής τους ανάπτυξης. «Εφτιαξε, έγραφαν τον Λευκό Οίκο της Περιφερειακής Ανάπτυξης και για πρώτης φορά μετά από 30 χρόνια αναθεώρησε την ομοσπονδιακή πολιτική στην κατεύθυνση του να εξυπηρετεί τις αστικές περιφέρειες». Συνεχώς επικαλούντο τα προγράμματά του Strong Cities και Strong Communities που ενίσχυσαν την συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που αποτελεί τον πιο δύσκολο στόχο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και βέβαια οι δήμαρχοι συνεχώς εκθείαζαν το λεγόμενο ‘Obamacare’ το πρόγραμμα υγείας που κάλυψε πολλούς κατοίκους των πόλεων και το σημαντικότερο, το πρόγραμμα παιδείας, αυτό που λέμε κατάρτιση στην Ευρώπη με το οποίο κατόρθωσε να κινητοποιήσει πάνω από 100.000 καθηγητές θετικών επιστημών έτσι ώστε ένα σημαντικό εργατικό δυναμικό να μπορέσει να πλασαριστεί στην μεσαία τάξη την επόμενη δεκαετία.

Στην φωοτγραφία ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μίκαελ Μπλούμπρεγκ με τον Ομπάμα