Πέρασαν οι ρυθμίσεις για τα δάνεια

tpd

Πέρασαν τελικά οι ευνοικές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των δανείων των δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο μεσοπρόθεσμο. Η αγωνία των δημάρχων που είδαν την περασμένη εβδομάδα την διάταξη να αποσύρεται από τη βουλή λαμβάνει τέλος, αρκεί να το αξιοποιήσουν….
Ετσι παρατείνεται η αποπληρωμή δανειακών συμβάσεων μέχρι οκτώ  χρόνια, αρκεί να υποβάλουν αίτηση, έως 31.12.2012.
Παράλληλα χορηγείται, περίοδος χάριτος διάρκειας έως τριών ετών, (καταβάλλονται μόνο τόκοι) και με μείωση του επιτοκίου κατά μισή  ποσοστιαία μονάδα. Η ρύθμιση ισχύει και για τα δάνεια, που έχουν εγκριθεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου και θα συνομολογηθούν έως 30.6.2013.
Εξαίρεση δανείων για ισοσκέλιση προϋπολογισμών
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα δάνεια, που έχουν χορηγηθεί στους δήμους προκειμένου να  ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους. Ωστόσο παρατείνεται έως 30.6.2013 η προθεσμία, εντός της οποίας μπορεί να συναφθεί το σχετικό δάνειο.
Επίσης, επιμηκύνεται έως δέκα  επιπλέον χρόνια η διάρκεια παράτασης αποπληρωμής οφειλών των δανείων των (πρώην καποδιστριακών) δήμων και κοινοτήτων.
Τέλος, αναστέλλεται η παρακράτηση των τοκοχρεολυτικών δόσεων χορηγηθέντων δανείων από το Τ.Π.Δ. για τον μήνα Σεπτέμβριο και τα τυχόν ποσά επιστρέφονται σε αυτούς κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησής τους. Τα οφειλόμενα ποσά, καθώς και οι τυχόν λοιπές ανεξόφλητες, κατά την  1.1.2013, από δάνεια μπορούν να εξοφληθούν άτοκα, εντός του 2013, κατά μέγιστο σε ένδεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από 31.1.2013.