Που είναι το κόλπο στην καθαριότητα του Αμστερνταμ;

ypogioi_kadoi

 

 

Εντυπωσιασμένοι έμειναν αρκετοί από την ανάρτηση στο  youtube video το οποίο δείχνει την αποκομιδή απορριμμάτων από υπόγειο κάδο στο Αμστερνταμ. Ο κάδος που περισυλλέγεται ξεπερνάει σε χωρητικότητα τους 12 δικούς μας γνωστούς κάδους αλλά υπάρχουν και μικρότεροι.
Το αξιοπρόσεκτο όμως της σκηνής δεν είναι ο υπόγειος κάδος.  Υπόγειοι κάδοι έχουν πια εγκατασταθεί πολλοί στην Ελλάδα. Το αξιοπρόσεκτο είναι το ότι δεν υπάρχουν εργάτες καθαριότητας που να συνοδεύουν το απορριμματοφόρο. Ενας και μόνος οδηγός φτάνει. Το κόστος είναι υποτριπλάσιο, ενώ το προσωπικό χρησιμοποιείται στον οδοκαθαρισμό. Ο οδοκαθαρισμός και το κόστος άλλωστε είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι.
Και αυτό είναι το θέμα που θα μας απασχολήσει την επόμενη δεκαετία. Σε έναν χρόνο περίπου οι δημοτικές αρχές θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα κοστολόγησης και βιωσιμότητας των υπηρεσιών καθαριότητας. Από 42 ευρώ ο τόνος θα πάει στους 92 και ίσως πολύ ψηλότερα. Το κράτος έχει εγγυηθεί τις ποσότητες στους ιδιώτες που θα αναλάβουν τους ΧΥΤΑ. Από ένα σημείο και ύστερα όσο κατεβαίνουν οι ποσότητες που θα φτάνουν στους ΧΥΤΑ τόσο θα αυξάνεται η τιμή ανά τόνο. Οι προσλήψεις έχουν απαγορευτεί τουλάχιστον μέχρι το 2016.
Οι δημοτικές αρχές έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην ιδιωτικοποίηση και στην αλλαγή τεχνολογίας.

Να θυμίσουμε ότι το myota.gr έχει παρουσιάσει εδώ και δύο χρόνια περίπου ένα νέο σύστημα που δεν απαιτεί τρεις εργάτες καθαριότητας χωρίς να είναι υπόγειοι οι κάδοι αν και υπάρχει και αυτή η δυνατότητα στο σύστημα. Δείτε το σχετικό άρθρο εδώ