Δημοτικές εκλογές σε 200 πόλεις της Αμερικής

majorus

Την ενεργοποίηση του εκλογικού σώματος και την μηχανοργάνωση των προεδρικών εκλογών αξιοποιούν με διπλές εκλογές και στην Αμερική όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών σε 200 πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στην Καλιφόρνια οι δημότες ψηφίζουν σε Berkeley, Fremont, Irvine, Oxnard, San Diego, Santa Ana and Stockton. Τι ίδιο γίνεται σ άλλες μεγάλες πόλεις όπως Mesa, Arizona, Honolulu, Hawai, Baton Rouge, Louisiana, Ann Arbor, Michigan, Portland, Oregon, San Juan, Puerto Rico, Richmond, Virginia και Virginia Beach.
Στο San Diego διεξάγεται σκληρή μάχη όπου δηλωμένος γκέϋ δημοκρατικός, διεκδικεί σε μάχη στήθος με στήθος την θέση του Δημάρχου από μέλος του Αμερικανικού Κογκρέσου και αν νικήσει θα είναι ο πρώτος Δημοκρατικός Δήμαρχος της πόλης εδώ και δύο δεκαετίες. Η μάχη αυτή έχει συγκεντρώσει όλο το ενδιαφέρον των ΜΜΕ της Αμερικής. Στο Πόρτλαντ ένας από τους γνωστότερους δημάρχους ο Σαμ Ανταμς, έχασε την εκλογική μάχη και την θέση του πήρε εύκολα ο Τσάρλι Χάλς.
Κατά τά άλλα:
Στην Αριζόνα ο Σκοτ τρέχει χωρίς αντίπαλο αν και δε έχει λήξει η ψηφοφορία, στην Σάντα Ανα επανεκλέχτηκε ο Μιγκουέλ Πουλίντο, στο Στόκτον της Καλλιφόρνια ο Αντονυ Σίλβα, στο Κόραλ της Φλόριντα ο Βίνσεντ Μπόκαρτν, στο Πότλαντ του Ορεγκον ο Τσάρλυ Χάλς, στο Ρίτσμοντ της Βιρντζίνια ο Ντιούιτ Ζον ενώ σε άλλες μεγάλες πόλεις η ψηφοφορία συνεχίζεται και σήμερα.
Να σημειώσουμε ότι στη Αμερική εκλέγονται δήμαρχοι και συμβούλια ξεχωριστά. Οι δήμοι όμως δεν έχουν ενιαία δομή. Κάθε δήμος ανάλογα με την έκτασή του μπορεί να έχει πολλούς βαθμούς συμβουλίων σε διάφορες εκτάσεις και μεγέθη. Υπάρχουν δε πολλοί δήμοι όπου τα συμβούλια και οι δήμαρχοι δεν εκλέγονται ούτε καν την ίδια εποχή. Και άλλοι πάλι δήμοι όπου τα συμβούλια δεν εκλέγονται όλα τα μέλη τους τη ίδια στιγμή. Κάθε δύο χρόνια ή και κάθε χρόνο, εκλέγεται το 50% ή το 30% των μελών. Γενικά δεν υπάρχει ενιαίο σύστημα ούτε μέσα στην ίδια πολιτεία. Κάθε δήμος ή περιφέρεια έχει το δικό της εκλογικό σύστημα.