Γερμανικό προγεφύρωμα η Ελληνο – Γερμανική συνεργασία στην Αυτοδιοίκηση

stylianidis_fouxtel

Με τις Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα απορρίμματα, τον τουρισμό, και την δημοτική περιουσία ως τομείς ελληνογερμανικής συνεργασίας σε συνδυασμό με την απαξίωση και την στελεχιακή αποδυνάμωση των δήμων, μόνο ως προοπτική ανάπτυξης δεν ακούστηκαν στο ακροατήριο της Αυτοδιοίκησης τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη 3η Ελληνο –Γερμανική Συνέλευση στη Θεσσαλονίκη.
Οι τομείς αυτοί θα μπορούσαν ίσως να αποτελέσουν πράγματι, τομείς εθνικής ανάπτυξης, αν οι δήμοι διατηρούσαν την οικονομική τους αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο, αν στελεχώνονταν με επιπλέον τεχνοκρατικό και εξειδικευμένο προσωπικό και αν ενισχύονταν οικονομικά για να συμπράξουν ισότιμα στο επενδυτικό κομμάτι.
Ο κ. Στυλιανίδης όμως αναφέρθηκε και σε νέα εργαλεία, όπως οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, η  καθιέρωση της Δημοτικής Ενημερότητας, η Ενιαία Αρχή Προμηθειών ανά Δήμο, η μόχλευση ακίνητης περιουσίας, οι έξυπνες επενδύσεις και η φορολογική αποκέντρωση κ.α.
Ολα αυτά μέσα σε συνθήκες ανέχειας και στελεχιακής αποδυνάμωσης μόνο ως ξεπούλημα ακούγονται σε μια υπόθεση σύμπραξης δύο χωρών όπου η μία θα έχει την δύναμη και η άλλη το έδαφος.
Αν δε συνδυαστούν όλα αυτά με την ομιλία του κ. Φούχτελ που ζήτησε επιπλέον νομική μεταρρύθμιση… μόνο θετικά δεν μπορεί να δει κανείς από την Ελληνο Γερμανική Συνεργασία.
Αρκετοί εμπλεκόμενοι στον χώρο της Αυτοδιοίκησης  μετά τις ομιλίες του κ. Στυλιανίδη και Φούχτελ, σχολίαζαν το γεγονός ότι σε μια εποχή όπου εύκολα διακρίνεται μια πανευρωπαϊκή κόντρα οπού η Γερμανία προσπαθεί να επιβάλει την κυριαρχία της σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, μόνο ως γερμανικό προγεφύρωμα μπορεί να χαρακτηριστεί η Ελληνο Γερμνανική συνεργασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Και συμπλήρωναν: Είναι προφανές ότι η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση θυσιάζεται σε μια διαπραγμάτευση για την εξασφάλιση της μη χρεοκοπίας που θα καθοριστεί από την Γερμανική στάση.