Αντιδράσεις κινήσεων για την διαχείριση των Απορριμμάτων

sgouros_aporrimmata

Σε νέα, πιο δύσκολη, φάση περνά ο αγώνας για τη ριζική ανατροπή του ΠΕΣΔΑ Αττικής και την εφαρμογή ενός εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης με κοινωνική συμμετοχή, μετά τη σημερινή (19/11) απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ να εγκρίνει τα τεύχη δημοπράτησης των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, αναφέρει η “Πρωτοβουλία Συνεννόησης για την Διαχείριση των Απορριμμάτων” σε ανακοίνωσή της.
Η κίνηση αναφέρει ότι για να παρθεί η απόφαση, κάτω από το φόβο κάθε «ενοχλητικής» παρουσίας πολιτών και εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση, χρειάστηκε ο κ. Σγουρός να μεταφέρει τον τόπο συνεδρίασης στην περιφέρεια Αττικής και να επιστρατεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Όσο για το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ περιορίστηκε σε μια εκ των υστέρων ενημέρωση, από τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ, κ. Νίκο Μαντζούφα (!).

Η διαδικασία αυτή αναφέρει η ανακοίνωση, έρχεται να εναρμονιστεί με το γενικότερο μνημονιακό περιβάλλον, των διαδικασιών fast track, της αυθαιρεσίας, της παράδοσης κοινωνικών πόρων στο κεφάλαιο και να επισφραγίσει μια αδιαφανή διαδικασία διαμόρφωσης όρων δημοπράτησης, χωρίς διάλογο, χωρίς εμπλοκή των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ και ερήμην του συνόλου των δήμων.

Σχετικά με τα Τεύχη Δημοπράτησης περιλαμβάνουν τις βασικές πληροφορίες για την κατασκευή των εργοστασίων, που είναι :
0.    Αναθέτουσα Αρχή θα είναι ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής
0.    Η Αναθέτουσα Αρχή θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής, με την καταβολή ποσού που θα ανέρχεται ποσοστιαία ενδεικτικά από 40% έως και 60% της κατασκευαστικής αξίας του Έργου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), και το οποίο θα προέρχεται από κοινοτική ή/και εθνική χρηματοδότηση.
0.    Οι προς επεξεργασία ποσότητες των απορριμμάτων θα είναι της τάξης του 1,35 εκ. τόνων ετησίως χωρίς το ποσό αυτό να είναι δεσμευτικό
0.    Ο χρόνος ισχύος της Σύμπραξης θα είναι ενδεικτικά για 27 χρόνια
0.    Οι χώροι στους οποίους θα υλοποιηθούν τα έργα είναι οι τρεις (3) Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για την Αττική με τη ρητή επιφύλαξη της χωροθέτησης της ΟΕΔΑ Κερατέας, όπως αναφέρεται στο τεύχος δημοπράτησης του έργου
0.    Κατά τη διάρκεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα εξετασθεί από την Αναθέτουσα Αρχή η δυνατότητα να περιληφθεί στο αντικείμενο του Έργου και η κομποστοποίηση προδιαλεγμένου οργανικού υλικού
0.    Στο διαγωνισμό θα γίνουν δεκτές όλες οι δόκιμες τεχνολογίες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία.
Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων.

Ομως η Κίνηση “Πρωτοβουλία Συνεννόησης για την Διαχείρηση των Απορριμμάτων” σχολιάζει:

Από τα ελάχιστα που έγιναν γνωστά αξίζει να σημειώσουμε τρία ζητήματα:
1. Το δημόσιο (η Αναθέτουσα Αρχή) θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής, με την καταβολή ποσού που θα ανέρχεται ποσοστιαία ενδεικτικά από 40% έως και 60% της κατασκευαστικής αξίας του έργου, όταν μέχρι τώρα γίνονταν λόγος για 30-35%.
2. Αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το αντικείμενο της δημοπράτησης, με τη συμπερίληψη και των μονάδων κομποστοποίησης, που προβλέπει ο ΠΕΣΔΑ Αττικής, δηλαδή 4 + 3 μονάδες, συνολικά.
3. Αφήνεται να εννοηθεί ότι έχει υπάρξει ένας συμβιβασμός, ώστε να γίνει ανεκτή μια αλλαγή χωροθέτησης της εγκατάστασης στην Κερατέα. Σημειώνουμε ότι στο ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρεται: «Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Φυλής, που εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με το όλο σχέδιο, ζητώντας να μη γίνει καμία εγκατάσταση στη Φυλή και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, ο οποίος έκανε λόγο για μερική συμφωνία με το σχέδιο υπό την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει ο χωροθετημένος χώρος στην Κερατέα».