Μεγάλη μέρα σήμερα

dimarxoi_peda200112

Πλούσια ειδησεογραφικά η σημερινή μέρα για την Αυτοδιοίκηση καθώς στις 10 δίνει συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης και στις 11:30 πραγματοποιεί την συνέλευσή της η ΠΕΔ Αττικής στο Τιτάνια εν’ όψη του έκτακτου συνεδρίου που προγραμματίζεται για τις 3 Δεκεμβρίου.
Το κλίμα είναι έντονα φορτισμένο, όπως ήταν και στο προηγούμενο συνέδριο του Αυγούστου που δεν κατέληξε πουθενά, όμως το ακολούθησε μια πολύ χειρότερη πραγματικότητα άγριων περικοπών αλλά και απαξίωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ΚΕΔΕ φάνηκε διχασμένη και αποδυναμωμένη και «έφαγε πόρτα» από την κυβέρνηση. Για πρώτη φορά στην ιστορία της συντάχθηκε κρατικός προϋπολογισμός χωρίς να ενημερωθεί για τις αλλαγές και τις διατάξεις.
Οι δήμαρχοι όμως συνεχίζουν να είναι διχασμένοι. Υπάρχουν αυτοί που λόγω των οικονομικών αδυναμιών και της επικείμενης εποπτείας γνωρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να κάνουν έργο και στις επόμενες εκλογές θα έχουν τεράστιο πρόβλημα. Αυτοί οι δήμαρχοι απαιτούν να υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις και να υιοθετηθεί τελικά η λύση των ομαδικών παραιτήσεων.
Υπάρχουν αυτοί που δεν βρίσκονται ακόμη στο χείλος του γκρεμού, αλλά και αυτοί με τους περιορισμούς που γίνονται βλέπουν να καρατομείται η αυτονομία τους και να περιορίζονται πολύ η δυνατότητα έργου. Αυτοί αμφιταλαντεύονται μεταξύ δυναμικών και ήπιων λύσεων, αλλά είναι πολύ περισσότεροι από το συνέδριο του Αυγούστου.
Και υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν σχεδόν κανένα οικονομικό πρόβλημα και δεν έχουν καμία διάθεση να ακολουθήσουν σε κινητοποιήσεις που θα αδρανοποιήσουν τους δήμους τους, αλλά θέλουν να ολοκληρώσουν έργα εν’ όψη των επόμενων εκλογών. Οι τελευταίοι κλίνουν στην προσφυγή στα δικαστήρια σε συλλογικό επίπεδο.
Δεν ήταν τυχαία άλλωστε και η προχθεσινή εκταμίευση των 150 εκατομμυρίων για ΣΑΤΑ. Η κυβέρνηση φοβάται εκτροπές αν και εκτιμάει δεν θα αντιμετωπίσει τέτοιου είδους φαινόμενα. Μια παραίτηση όμως όλων των δημάρχων της χώρας, θα μπορούσε να κόψει εύκολα την κλωστή από την οποία κρέμεται.
Αρνητική εξέλιξη με επικίνδυνες επιπτώσεις αποτελεί και η χθεσινή παραίτηση του Ανδρέα Νεφελούδη υπεύθυνου αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΑΡ λόγω της κυβερνητικής πολιτικής στην Αυτοδιοίκηση. Η ΔΗΜΑΡ ακροβατεί στο κυβερνητικό σκοινί και τέτοιες ενέργειες εύκολα την πετάνε εκτός σχήματος.
Σήμερα λοιπόν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης καλείται στην συνέντευξη τύπου, να μαζέψει τις αντιθέσεις και να δώσει το στίγμα της μετέπειτα πορείας. Η χθεσινή άλλωστε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο είχε ως σκοπό να ανιχνευτούν οι προθέσεις και τα σημεία αντίστασης.
Σήμερα επίσης η ΠΕΔ Αττικής, η μεγαλύτερη περιφερειακή ένωση της χώρας πραγματοποιεί γενική συνέλευση με θέμα την στάση που θα κρατήσουν οι δήμαρχοι της Αττικής στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Οι αντιθέσεις που εντοπίζονται μεταξύ των δημάρχων της Αττικής, αντικατοπτρίζουν στο ακέραιο τις αντιθέσεις της περιφέρειας και ως εκ τούτου η απόφαση της συνέλευσης θα είναι καθοριστική.
Με αγωνία πάντως αναμένεται και η στάση του Δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη. Οι περισσότεροι δήμαρχοι απαιτούν εκείνος, μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να συνταχθούν με τις συλλογικές αποφάσεις και να μην συνεχίσουν τον δρόμο της απομόνωσης που έχουν επιλέξει εδώ και αρκετό καιρό.