Σε αδιέξοδο η εφεδρεία

katalipsiota

Εντονο πρόβλημα αξιοπιστίας αντιμετωπίζει όπως φαίνεται η κυβέρνηση από τις αντιδράσεις και τις δυσλειτουργίες του λεγόμενου προγράμματος κινητικότητας, εφεδρείας ή απολύσεων όπως ονομάζεται ανάλογα.
Το Υπουργείο δεν μάζεψε τις απαιτούμενες λίστες και δεν προβλέπει να τις μαζέψει μέχρι την Παρασκευή που λήγει η προθεσμία. Ετσι συνεργάτες του Υπουργού κ. Μανιτάκη, αφήνουν να διαρρεύσει ότι θα βγει απόφαση απόλυσης όλων των υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Υ.Ε. έτσι ώστε οι υπηρεσίες να αναγκαστούν να στείλουν τις εξαιρέσεις. Ο κ. Μανιτάκης αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας αφού έδωσε τιτάνιο αγώνα και εγγυήσεις για να μετατρέψει τις απαιτήσεις της τρόικας για οριζόντιες απολύσεις σε πρόγραμμα μετατάξεων.
Από την άλλη οι δήμαρχοι φαίνεται ότι συντάσσονται σιγά – σιγά με το κίνημα των εργαζομένων κυρίως για να αποφύγουν εσωτερικά προβλήματα αλλά και γιατί βλέπουν ότι μια επέκταση του μέτρου θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις υπηρεσίες τους. Δεν έχουν όμως την δυνατότητα να καλύψουν νομικά τους προϊστάμενους των υπηρεσιών που δεν θα δώσουν τις λίστες.
Ακόμη και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης που δεν το συνηθίζει, βγήκε ευθαρσώς και δήλωσε ότι το μέτρο είναι καταστροφικό για τους δήμους και το χαρακτήρισε οριζόντια δράση. Αντιπρότεινε μάλιστα ανασυγκρότηση της διαδικασίας με  αξιολόγηση δομών και προσωπικού στο σύνολο του Δημοσίου Τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να διαπιστωθούν ακριβώς οι πραγματικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Σημείωσε μάλιστα ότι η διαδικασία προβλέπεται ρητά από τον ν. 4024/2011 και μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα.
Πρότεινε επίσης άμεση έκδοση Υπουργικής Απόφασης από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για προσωρινή τοποθέτηση των αποχωρούντων υπαλλήλων ΔΕ1 μόνο για το πλεονάζον προσωπικό.
Και τέλος ανήγγειλε ότι  ο δήμος Αθηναίων προτίθεται να λειτουργήσει πιλοτικά, ολοκληρώνοντας εντός τριμήνου τη διαδικασία, από κοινά αποδεκτό φορέα αξιολόγησης (πχ. από την Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, ΑΕ που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης).
Εντωμεταξύ η ΠΟΕ ΟΤΑ συνεχίζει τις καταλήψεις σε πάνω από 250 δημαρχεία για να εμποδίσει την αποστολή των λιστών στο Υπουργείο.