Ανασκόπηση της εβδομάδας από 19 ως 25 Νοεμβρίου

Το μνημόνιο, και ο νόμος της κινητικότητας ή διαθεσιμότητας ήταν το θέμα που κυριάρχησε την εβδομάδα που μας πέρασε αφού συνοδεύτηκε με 200 καταλήψεις σε ισάριθμα δημαρχεία της Ελλάδας. Η ΠΟΕ ΟΤΑ προχώρησε σε αυτό το μέτρο προκειμένου να αποτρέψει την αποστολή της λίστας του πλεονάζοντος προσωπικού από κάθε δήμο.
Την περασμένη εβδομάδα όμως είχαμε και την συνέντευξη τύπου της ΚΕΔΕ και την Γενική Συνέλευση της ΠΕΔΑ. Μετά από μια εβδομάδα έντονων συγκρούσεων και αντεγκλήσεων εργαζόμεννων και δημάρχων σε τοπικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο, οι τόνοι έπεσαν και έγινε κατανοητό ότι αιρετοί και εργαζόμενοι έπρεπε να ενώσουν τις δυνάμεις τους μπροστά στα νέα μέτρα αλλά και στην συντονισμένη επιχείρηση συκοφάντησης της Αυτοδιοίκησης από τα κεντρικά ΜΜΕ και την κυβέρνηση.
Επιπλέον των προβλημάτων της εφεδρείας που απειλεί να αποδυναμώσει τις δημοτικές υπηρεσίες, με την σύνταξη του νέου προϋπολογισμού και με το νόμο του μνημονίου έχει προκύψει και η επιτροπεία, αλλά και νέα μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων.
Σύμφωνα με το μνημόνιο το Υπουργείο Οικονομικών συγκροτεί παρατηρητήριο για τις αποκλείσεις των προϋπολογισμών των δήμων και σε περίπτωση επανάληψης σε δεύτερο τρίμηνο ο δήμος μπαίνει υπό επιτήρηση διαχείρισης με υποχρεωτικές κινήσεις ακόμη και επιβολής επιπλέον φόρου στους δημότες.
Απο την άλλη κόβονται 400 εκατομμύρια ακόμη από την αυτοδιοίκηση.
Η ΚΕΔΕ αποφάσισε έκτακτο συνέδριο για το οικονομικά στις 3 Δεκεμβρίου. Στην συνέλευση της ΠΕΔΑ σημειώθηκαν αρκετές διαφωνίες μεταξύ των δημάρχων για τον τρόπο αντίδρασης, αλλά και για την αδράνεια που παρουσιάζει η ΚΕΔΕ απέναντι στην εφαρμοσμένη πολιτική απαξίωσης της Αυτοδιοίκησης.
Οι συνελέυσεις των ΠΕΔ σε όλη την Ελλάδα δεν έβγαλαν αποτέλεσμα. Είναι προφανές ότι οι δήμαρχοι δεν μπορούν να διακρίνουν ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης.
Και μέσα σ’ αυτό το κλίμα με τα νέα μισθολόγια γίνεται μείωση των συμβούλων των δημάρχων, απολύονται οι γραμματείες τους, μειώνονται κατά 50% οι αποδοχές προέδρων και δημοτικών συμβούλων και μειώνονται οι αποδοχές των δημάρχων.