Μετά το Γραμματικό και στην Κερατέα η προκήρυξη για τα απορρίμματα

ergostasia_aporrimm

O ΕΔΣΝΑ ανακοίνωσε ότι μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Γραμματικό, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής προχώρησε στη δημοσίευση της αντίστοιχης προκήρυξης και για τη Μονάδα της Κερατέας, που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΠΕΣΔΑ για την Αττική.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τονίζεται ρητά στην προκήρυξη του έργου, ο ΕΔΣΝΑ ως αναθέτουσα αρχή επιφυλάσσεται του δικαιώματος της περαιτέρω εξειδίκευσης και του ακριβούς προσδιορισμού, τόσο σε ό,τι αφορά την χωροθέτηση όσο και σε ό,τι αφορά την ακριβή ποσότητα των προς επεξεργασία απορριμμάτων. Τα παραπάνω θα προσδιοριστούν κατά τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, αφού θα έχει προηγηθεί συνεργασία του Δήμου Λαυρεωτικής με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η διοίκηση του συνδέσμου υποστηρίζει ότι η επιλογή του Ανταγωνιστικού Διαλόγου την δικαιώνει, αφού δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει η α’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, χωρίς να είναι απαραίτητο να έχει προσδιοριστεί εκ των προτέρων ο χώρος και η ποσότητα των απορριμμάτων.
Σε ό,τι αφορά την προκήρυξη, το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των υποδομών της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Νοτιοανατολικής Αττικής, στην περιοχή της Κερατέας με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Η επιλογή του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα γίνει με την διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου και ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Κατά τη διάρκεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα εξετασθεί από την Αναθέτουσα Αρχή η δυνατότητα να περιληφθεί στο αντικείμενο του έργου και η κομποστοποίηση προδιαλεγμένου οργανικού υλικού. Διευκρινίζεται ότι η αναθέτουσα αρχή δεν προκρίνει τη χρήση συγκεκριμένης τεχνολογίας επεξεργασίας.
Η συνολική χρονική διάρκεια της σύμβασης Σύμπραξης έχει ενδεικτικά εκτιμηθεί σε είκοσι επτά (27) έτη από την υπογραφή της. Η ακριβής συνολική διάρκεια της Σύμπραξης καθώς και οι όροι για την ενδεχόμενη παράταση αυτής θα καθορισθούν ειδικότερα στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και θα προσδιορισθούν περαιτέρω στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.
Η αναθέτουσα αρχή θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής, με την καταβολή ποσού που θα ανέρχεται ποσοστιαία από 40% έως και 60% της κατασκευαστικής αξίας του Έργου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), και το οποίο θα προέρχεται από κοινοτική ή/και εθνική χρηματοδότηση. Η καταβολή της συνεισφοράς της Αναθέτουσας Αρχής θα γίνει τμηματικά, ανάλογα με την πρόοδο του Έργου, όπως θα προσδιορισθεί ειδικότερα στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών και στο Σχέδιο Σύμβασης Σύμπραξης. Σημειώνεται ότι το ύψος της χρηματοδοτικής συμβολής της Αναθέτουσας Αρχής θα προσδιορισθεί στο πλαίσιο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.
Η ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ορίστηκε  για την Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 12:00.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και το διαγωνισμό περιλαμβάνονται στην Προκήρυξη Ανταγωνιστικού Διαλόγου – Φάση Α που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 27-11-2012.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο επιλέξαμε την ευέλικτη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου που μας δίνει το περιθώριο περαιτέρω διαβουλεύσεων ανάμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Δήμο Λαυρεωτικής. Στόχος μας είναι να δοθεί κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της χωροθέτησης και της ποσότητας των προς επεξεργασία απορριμμάτων κατά τρόπο τέτοιο, που δεν θα επηρεάζει τους στόχους του Περιφερειακού Σχεδιασμού, τη διαγωνιστική διαδικασία και θα βρίσκει σύμφωνη την τοπική αρχή και την τοπική κοινωνία».