Κατηγορηματικά αρνητική η κοινή γνώμη για την αυτοδιοίκηση

opinion

Κατηγορηματικά αρνητική κοινή γνώμη για την τοπική αυτοδιοίκηση καταγράφει έρευνα που δημοσιεύει σήμερα το aytodioikisi.gr και σύμφωνα με την οποία το 83% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στους δήμους, το 69% πιστεύει ότι δεν υπάρχει διαφάνεια, το 71% λέει ναι στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και το 52% υποστηρίζει ότι οι δήμοι πρέπει να καλύπτουν από μόνοι τους τα οικονομικά ελλείμματα και όχι από το κράτος.
Ολη η έρευνα εδώ

Η έρευνα αυτή έρχεται ουσιαστικά να αποδείξει για μια φορά ακόμη γιατί οι κυβερνητικές επιλογές είναι τόσο σκληρές και απαξιωτικές προς την τοπική αυτοδιοίκηση και παράλληλα την αποτυχία της ίδιας της Αυτοδιοίκησης να επικοινωνήσει με την κοινή γνώμη την πραγματικότητα.

Οι δύο απαντήσεις “δεν υπάρχει διαφάνεια” και “να πληρώσουν οι δήμοι” δείχνουν καταφανώς ότι οι πολίτες απαντούν με άγνοια. Οσοι ασχολούνται με την αυτοδοιίκηση, γνωρίζουν καλά ότι δεν υπάρχει καμία άλλη δημόσια υπηρεσία στο ελληνικό κράτος που να ελέγχεται σε τέτοιο βαθμό και να δημοσιοποιεί σε τέτοια έκταση κάθε απόφαση και ενέργεια της.
Επίσης προφανώς οι πολίτες δεν γνωρίζουν ότι όταν λέμε «να πληρώσουν οι δήμοι» εννοούμε τους ίδιους τους πολίτες και απαντούν εν αγνοία τους.

Αδυναμία επικοινωνίας απασχολεί την ΚΕΔΕ
Το θέμα απασχόλησε αρκετές φορές το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ καθώς αυτό αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα πολιτικής στρατηγικής.
Πρώτα από όλα το φαινόμενο την αδυνατίζει διαπραγματευτικά απέναντι στην Κυβέρνηση.
Δευτερον ενοχοποιεί την Αυτοδιοίκηση για την γενικότερη δυσμενή κατάσταση που αντιμετωπίζει ο πολίτης.
Τρίτον απαξιώνει τους αιρετούς και τους κάνει πολύ ευάλωτους σε κακόβουλες φήμες.
Και τέταρτον μειώνει σε μεγάλο βαθμό την διάθεση των αξιόλογων στελεχών μιας τοπικής κοινωνίας να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια.

Σε πρόσφατη συζήτηση που έγινε με την ευκαιρία δημοσιευμάτων αντίστοιχης έρευνας που έγιναν στο ΒΗΜΑ και την ανέφερε ο κ. Ιωακειμίδης, ο κ. Τζανακούλης αμφισβήτησε την εγκυρότητα της καθώς όπως είπε, οι πολίτες όταν έχουν ανάγκη, προστρέχουν στο δήμαρχο. Αυτό όμως όπως φαίνεται αφορά στην συμπεριφορά μιας μικρής μερίδας πολιτών αναλογικά, ενώ δεν αποτυπώνεται στην γνώμη της.

Πρόσφατα η ΚΕΔΕ εκπόνησε μια επικοινωνιακή καμπάνια για να αντιστρέψει το κλίμα. Το αμέσως επόμενο όμως διάστημα όχι μόνο δέχτηκε λυσσαλέα επίθεση από τα ΜΜΕ, αλλά και όπως αποδεικνύεται χειροτέρεψε και το κλίμα στην κοινή γνώμη.

Η υπόθεση φαίνεται να συμπεριφέρεται ως εκκρεμές. Οσο η κυβέρνηση απαξιώνει με τα μέτρα την Αυτοδιοίκηση, τόσο χειροτερεύει το κλίμα στην κοινή γνώμη. Και όσο η κοινωνία απαξιώνει την Αυτοδιοίκηση, τόσο την αποδυναμώνει και η κυβέρνηση.