Το προεδρείο είχε διαβάσει καλύτερα τη φάση

kede_askoun

Δεν ακολούθησε την ένταση, αλλά αφουγκράστηκε την έκταση της αγανάκτησης και των προθέσεων των δημάρχων το προεδρείο της ΚΕΔΕ όπως αποκάλυψε τελικά το προχθεσινό συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Ο ίδιος ο πρόεδρος είχε χρησιμοποιήσει την λέξη “εκρηκτικό” για το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δημάρχων προσυνεδριακά, όμως κατηγορήθηκε για ολιγωρία και κωλυσιεργία σε σχέση με τις απαιτήσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Στο χθεσινό όμως συνέδριο φάνηκε ξεκάθαρα ότι η πλειοψηφία των δημάρχων είτε δεν επιθυμεί πραγματικά, είτε δεν προτίθεται να ακολουθήσει ριζικές αποφάσεις. 80 δήμαρχοι έλειπαν από το συνέδριο και δεν συμμερίζονται όπως φαίνεται τις ανησυχίες των υπολοίπων. 100 περίπου αποχώρησαν κατά την διάρκεια της διαδικασίας και δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Από τους υπόλοιπους ούτε οι μισοί δεν έδειξαν διάθεση να διαφοροποιηθούν από το ήπιο προεδρείο την στιγμή μάλιστα που και αυτό έκανε τις απαραίτητες υποχωρήσεις.
Από τους αριθμούς και μόνο ακυρώνεται ο όρος που βάζουν όλοι, της καθολικής συμμετοχής σε ριζικές αντιδράσεις, τύπου κλείσιμο των δήμων ή ομαδικές παραιτήσεις.
Και τα μπλοκ δεν είναι καθόλου κομματικά. Οι τρεις μεγάλοι δήμοι δεν τοποθετήθηκαν επί των προτάσεων. Οι λίγο μικρότεροι τάχθηκαν κατά πλειοψηφία υπέρ του προεδρείου και μόνο οι μικροί και χρεοκοπημένοι ζητούσαν πραγματικά να κλυδωνιστεί το σύστημα.
Οι πρόεδροι των ΠΕΔ: Αττικής κ. Νίκος Σαράντης και Κεντρικής Μακεδονίας κ. Σίμος Δανιηλίδης μαζί με τους επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ Ιωακειμίδη και Τζόκα, φάνηκαν να διαφοροποιούνται θέλοντας να εκφράσουν τους μικρότερους και οικονομικά ασθενέστερους δήμους. Πολλοί έσπευσαν να δουν κομματικές μετακινήσεις σ’ αυτές διαφοροποιήσεις.
Οι διαφοροποιήσεις αυτές όμως οφείλονται μάλλον περισσότερο στις διασυνδέσεις μεταξύ δημάρχων.
Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ομόφωνα ψήφισε σφοδρή σύγκρουση με τις κυβερνητικές επιλογές. Το επιβεβαίωσε άλλωστε και έτερος της ΠΕΔ κ. Κυρίζογλου που ανήκει στην Νέα Δημοκρατία, με την δική του τοποθέτηση.
Από την άλλη ο κ. Σαράντης συνδέεται άμεσα με τους δήμους της Δυτικής Αθήνας που όλοι σχεδόν αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και υποστηρίζουν μια γερή γροθιά στο σύστημα. Ο κ. Σαράντης άλλωστε πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός ενιαίου μετώπου με τους εργαζόμενους και κατόρθωσε να γυρίσει το κλίμα και σε επίπεδο ΠΕΔΑ και σε επίπεδο ΚΕΔΕ. Ηταν εκείνος που πρώτος έβαλε ως κυρίαρχο ζήτημα την άρνηση εξυπηρέτησης της διαθεσιμότητας και την ανάγκη ανάπτυξης κοινωνικών συνεργασιών με πρώτο πυλώνα τους εργαζόμενους.
Αν και στα όργανα και στους προσυνεδριακούς διαλόγους, το δεύτερο αυτό μπλοκ φαινότανε να έχει τους δημάρχους συντριπτικά με το μέρος του, τελικά αποδείχτηκε ότι το προεδρείο της ΚΕΔΕ είχε διαβάσει καλύτερα τη φάση. Στο δια ταύτα οι δήμαρχοι δεν είναι αποφασισμένοι να φύγουν από την πεπατημένη των παραδοσιακών αντιδράσεων της Αυτοδιοίκησης, παρ’ όλο του ότι αναγνωρίζουν ότι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.