Ποδήλατο από το Λονδίνο μέχρι το Βύρωνα

london_bike1my

london_bike2my

Στο Λονδίνο βρέθηκε αυτές τις ημέρες το myota.gr όπου διαπίστωσε την τεράστια προσπάθεια που καταβάλει ο δήμος για την προώθηση του ποδηλάτου. Κάθε πρωί βλέπει κανείς χιλιάδες ποδηλάτες στους δρόμους της πόλης να μετακινούνται όλοι πλήρως εξοπλισμένοι με κράνη και φωσφορούχα γιλέκα. Παρά το τεράστιο και πυκνό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς που είναι όλες τις ώρες γεμάτο κόσμο, το ποδήλατο προωθείται με όλους τους τρόπους. Σε όλες τις πολυσύχναστες γωνιές του Λονδίνου έχουν εγκατασταθεί σταθμοί ηλεκτρονικής ενοικίασης ποδηλάτων και υποδομές στάθμευσης. Δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι. Η κυκλοφοριακή αγωγή είναι το κυρίαρχο μέτρο σεβασμού στο ποδήλατο. Το ίδιο μέτρο έχουν υιοθετήσει και όλοι ι περιφερειακοί δήμοι του Λονδίνου, ακόμη και το Γουεστμινστερ όπου βρίσκονται τα βασιλικά ανάκτορα. Στο Λονδίνο έχουν συνειδητοποιήσει ότι όσο κι αν προσπαθούν να λύσουν το κυκλοφοριακό φτιάχνοντας δρόμους, το πρόβλημα χωρίς εναλλακτικές μετακινήσεις δεν λύνεται.
Το ίδιο έχουν κατανοήσει και πολλοί δήμαρχοι στην Ελλάδα. Ολοι και περισσότεροι δήμοι μπαίνουν στο κίνημα και με εκδηλώσεις και υποδομές προσπαθούν να αναπτύξουν την συνείδηση της ποδηλατικής μετακίνησης από τις μικρές ηλικίες.
Ετσι και τώρα στο Βύρωνα  διοργανώνεται μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη γιορτή, που πέρα από την καθιερωμένη φωταγώγηση του δέντρου περιλαμβάνει και ποδηλατικό γύρο με τον Ολυμπιονίκη Γιώργο Χειμωνέτο, την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, στο πάρκο Καραολή και Δημητρίου (έναντι του Δημαρχείου).

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν διαδραστικά για τους μικρούς ποδηλάτες στις 14:30, ενώ στις 15:30 μικροί και μεγάλοι παίρνουν τα ποδήλατά τους και συμμετέχουν στον ποδηλατικό γύρo. Στις 17:00, ποδηλάτες και μη δίνουνε ραντεβού στο πάρκο Καραολή και Δημητρίου και ανάβουνε όλοι μαζί το δέντρο τους, σε μία γιορταστική ατμόσφαιρα.  Τα κάλαντα θα ακουστούν από τη χορωδία του 8ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης μας, αλλά και τη συναυλία του συγκροτήματος «Βερμίλλιον» του 1ου Λυκείου Βύρωνα.

Η κυκλοφορία στην Καραολή και Δημητρίου θα διακοπεί, και στα δύο ρεύματα, από τις 16:00 μέχρι τις 17:00.