Ιδιότυπος πόλεμος κλοπών

diarixi_dimarxeio

Μορφή επιδημίας έχουν πάρει οι κλοπές υλικών του Δήμου Νέας Ιωνίας από συμμορίες, όπως παραδέχτηκε η ίδια η διοίκηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης γράφει στο πρόσφατο φύλο της η εφημερίδα ΧΤΥΠΟΣ. Πέρα από τις κλοπές στη δημοτική κατασκήνωση και το γκαράζ , αποκαλύφθηκαν και άλλα περιστατικά σε δημοτικά γήπεδα, σχολεία ακόμα και σε φρεάτια απ’ όπου κλέβουν τα καπάκια. Και βέβαια το πρόβλημα αυτό δεν παρατηρείται μόνο στο Δήμο Νέας Ιωνίας αλλά και σε άλλους δήμους όπως στο γειτονικό Ηράκλειο γράφει η εφημερίδα.
Ομως δεν είναι μόνο αυτή η εφημερίδα που γράφει και ο μόνος δήμος που το κάνει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.
Σχεδόν σε όλους τους δήμους της χώρας το θέμα έχει πάριε διαστάσεις επιδημίας.

Οπως και στο δήμο Νέας Ιωνίας έτσι και στους υπόλοιπους δήμους της χώρας οι δημοτικές αρχές έχουν ζητήσει την συνδρομή της αστυνομία η οποία δηλώνει αδύναμη να ανακόψει το κύμα κοπών.
. “Ζούμε έναν ιδιότυπο πόλεμο” ανα΄φερε αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Με αφορμή τη σύλληψη πέντε ατόμων το απόγευμα της Δευτέρας στη Πάτρα, οι οποίοι έκλεβαν καλώδια ηλεκτροδότησης του Δήμου Πατρέων το τμήμα Ηλεκτροφωτισμού της Διεύθυνσης Συντήρησης και Αυτεπιστασίας του Δήμου, απέστειλε έγγραφο στον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Αυτεπιστασίας, κ. Γιώργο Σιγαλό, με το οποίο τον ενημερώνει, ότι οι κλοπές, από το υπόγειο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού συνεχίζονται και μάλιστα η τελευταία κλοπή, για την οποία κατηγορούνται και οι δράστες που συνελήφθησαν, αφορά 120 μέτρα.

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί για την πόλη των Σοφάδων αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου η δράση των αγνώστων που έχουν βρει ως επικερδές επάγγελμα τις κλοπές υλικών που περιέχουν χαλκό.
Για ακόμη μία φορά στόχος έγινε το Δημοτικό Στάδιο Σοφάδων , όπου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου άγνωστοι εισήλθαν στο χώρο του σταδίου και αφού κατέστρεψαν τους εγκατεστημένους ηλιακούς θερμοσίφωνες, αφαίρεσαν από το εσωτερικό τους σωλήνες χαλκού αλλά και 80 μέτρα από το καλώδιο που συνδέει τις κολώνες ηλεκτροφωτισμού εντός του γηπέδου.

Εντωμεταξύ ο Δήμος Βόλου θα προβεί στην αγορά καλωδίων μήκους 7.400 μέτρων έναντι 25.516 ευρώ με απευθείας ανάθεση, με στόχο να αντικατασταθούν τα κλεμμένα σε περιοχές του.

Σε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για το Δήμο Βόλου έχουν εξελιχθεί οι κλοπές καλωδίων από τις συμμορίες του χαλκού και το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί με τοποθετήσεις συναγερμών σε καίρια σημεία όπου τα κρούσματα κλοπών έλαβαν διαστάσεις επιδημίας.

Καταγγελίες κλοπών υπήρξαν από σχολικές μονάδες στη Κω Στις 03-12-2012 το μεσημέρι καταγγέλθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Κω, ότι στις 30-11-2012 νυχτερινές ώρες στην πόλη της Κω, άγνωστος δράστης αφού παραβίασε χώρο γραφείου σχολικής μονάδας, αφαίρεσε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Επίσης στις 04-12-2012 καταγγέλθηκε, οτι στις 03/04-12-2012 νυχτερινές ώρες, άγνωστος δράστης αφού μπήκε από ανασφάλιστο παράθυρο σε χώρο νηπιαγωγείου, αφαίρεσε ηλεκτρονικές συσκευές.

Την προσωπική παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Ν. Δένδια και του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα ζητά ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, με στόχο την άμεση ενεργοποίηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας για την αποτροπή νέων κλοπών μετασχηματιστών από αντιλιοστάσια της περιοχής αλλά και για τον εντοπισμό των επιχειρήσεων – κλεπταποδόχων όπου καταλήγουν οι κλεμμένοι μετασχηματιστές.

Ανεξέλεγκτο χαρακτήρισε το φαινόμενο των κλοπών, που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Νίκος Κόκκινος. Πρόσθεσε ότι η αφαίρεση μεταλλικών αντικειμένων από τα μνήματα του νεκροταφείου, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούνται, έχει παρατηρηθεί σχεδόν σε όλα τα κοιμητήρια. Παρόλο που το κοιμητήριο κλειδώνεται στις 7 το απόγευμα το λουκέτο παραβιάζεται τα βράδια μάς.

Και αυτές είναι ελάχιστες από τις διαμαρτυρίες που φτάνουν στα δελτία ειδήσεων και στην αστυνομία.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο και απασχολεί τους δημάρχους.