Σγουρός: Γιατί παραιτήθηκα στον πρωθυπουργό

sgouros

Tο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κατά πλειοψηφία, γνωμοδότησε αρνητικά στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά στη δεύτερη αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Αερίου της ΔΕΣΦΑ, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Ρεβυθούσα, το μικρό νησί που βρίσκεται νότια των Μεγάρων και δυτικά της Σαλαμίνας, στην οποία υπάγεται και διοικητικά.
Παρουσία των Δημάρχων Σαλαμίνας, κ. Γ. Τσαβαρή, και Μεγαρέων, κ. Γ. Μαρινάκη, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία των κατοίκων των δυο περιοχών, το Περιφερειακό Συμβούλιο, , δεν έκανε δεκτή την αναβάθμιση του σταθμού της ΔΕΣΦΑ.
Επίσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ανέλυσε στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου τους λόγους που τον ώθησαν να θέσει  στη διάθεση του Πρωθυπουργού την παραίτησή του, από Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, τονίζοντας ότι: «Εγώ ασχολήθηκα τους τελευταίους έξι μήνες, ως  Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, με τη διαχείριση των απορριμμάτων, εξαιτίας της μεταφοράς αρμοδιότητας από τον Καλλικράτη. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η ευθύνη ήταν στους Δήμους. Ας αναλάβουν λοιπόν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν. Και αυτοί που δεν έλυσαν το πρόβλημα και εκείνοι που τους εμπόδιζαν να το λύσουν….. Η παραίτησή μου τέθηκε στη διάθεση του Πρωθυπουργού, επειδή και ο ορισμός μου ως Προέδρου του ΕΔΣΝΑ έγινε με νομοθετική επιλογή από την Εκτελεστική Εξουσία και τη Βουλή με το Νόμο του ‘Καλλικράτη’. Αν θέλουν, ας αλλάξουν το Νόμο λοιπόν».
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών των νησιών της Περιφέρειας Αττικής, με αφορμή την ένταξη των λιμανιών του Πόρου και της Ύδρας στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ, που περιλαμβάνει 23 λιμάνια της χώρας, για τα οποία θα παραχωρηθεί κάθε δικαίωμα χρήσης, διοίκησης και διαχείρισής τους σε τρίτους. Το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, κ. Δημ. Κατσικάρη, κατά πλειοψηφία, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Ύδρας και Πόρου και των λιμανιών των νησιών της Περιφέρειας Αττικής, διότι είναι καθαρά τοπικού χαρακτήρα και άρρηκτα συνδεδεμένα με τους κηρυγμένους διατηρητέους οικισμούς των δυο νησιών, καθώς και με την οικονομική και κοινωνική ζωή τους.
Επιπλέον, θεωρούμε ότι μια πιθανή ιδιωτικοποίησή τους, ελάχιστα μπορεί να συμβάλει στην αποπληρωμή του Δημόσιου Χρέους, ενώ αντιθέτως, θα δημιουργήσει προβλήματα στην τοπική οικονομία και των αναπτυξιακή πορεία των Νησιών.

Η Συνεδρίαση συνεχίστηκε με την αναλυτική παρουσίαση της πορείας υλοποίησης του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Αττικής. Παρουσία και της διαφημιστικής εταιρείας που έχει αναλάβει το Πρόγραμμα, αναλύθηκαν διεξοδικά οι προωθητικές ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, αλλά και οι ενέργειες που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μέσα στο επόμενο έτος.