Στις 6 Ιανουρίου η εκλογή προεδρείων

ds_pallini

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 41/71351/14.12.2010 την Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013 τα δημοτικά συμβούλια συνέρχονται, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του επιτυχόντος συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου για την εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου. Ειδικά για την δημοτική περίοδο 2011- 2014 η θητεία των μελών του Προεδρείου είναι διετής, η δε δεύτερη διετία της θητείας λήγει την 31η Αυγούστου 2014.
Στην πρώτη συνεδρίαση, στην οποία προεδρεύει ο σύμβουλος που συγκάλεσε το συμβούλιο, το σώμα εκλέγει, χωριστά και με μυστική ψηφοφορία, τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα του. Ο πρόεδρος προτείνεται από τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό, ο αντιπρόεδρος προτείνεται από τη μείζονα παράταξη της μειοψηφίας και ο γραμματέας από τις λοιπές παρατάξεις της μειοψηφίας και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν προτείνεται από την παράταξη της πλειοψηφίας. Ο σύμβουλος που προεδρεύει αναθέτει τα καθήκοντα του ειδικού γραμματέα του συμβουλίου σε έναν από τους υπαλλήλους του δήμου. (παρ.1 άρθρο 64 Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/2010 τεύχος Α’)

Ο ειδικός γραμματέας τηρεί πρακτικό μόνο για την εκλογή του Προεδρείου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. (ΥΠ.ΕΣ.Α.&Η.Δ. εγκ.41/71351/14.12.2010)

Το δημοτικό συμβούλιο, μετά την εκλογή του προεδρείου κατά τις ημερομηνίες που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 64 του Ν. 3852/2010 και κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, εκλέγει μεταξύ των μελών του με μυστική ψηφοφορία τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής. Πρώτα εκλέγονται τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και στη συνέχεια τα μέλη της επιτροπής ποιότητας ζωής. Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί μέλος της οικονομικής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. (παρ.2 άρθρο 74 Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/2010 τεύχος Α’)

Αν, για οποιονδήποτε λόγο, το συμβούλιο δεν συγκληθεί, όπως ορίζει η παρ. 1 του άρθρου 64 του Ν.3852/2010, συνέρχεται χωρίς πρόσκληση την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου στις 10 το πρωί. Αν ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που πλειοψήφησε απουσιάζει, τον αντικαθιστά ένας σύμβουλος του ίδιου συνδυασμού, κατά τη σειρά της επιτυχίας που προκύπτει από την απόφαση του δικαστηρίου. (παρ.3 άρθρο 64 Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/2010 τεύχος Α’)

Η συνεδρίαση για την εκλογή του Προεδρείου, καθώς και για την εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η οποία ακολουθεί, είναι ειδική και πραγματοποιείται μόνο για το σκοπό αυτό, δηλ. μετά την εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών των ως άνω επιτροπών, δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για άλλο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάδειξη των μελών του Προεδρείου δεν είναι υποχρεωτικά δημόσιες. Τούτο διότι η συγκρότηση των οργάνων λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου δεν παύει να συνιστά εσωτερικό λειτουργικό θέμα του οικείου ΟΤΑ, που δεν υπακούει, υποχρεωτικά, στο δημόσιο χαρακτήρα της οικείας συνεδρίασης, χωρίς όμως τούτο να αποκλείεται, εφόσον αποφασισθεί από το ίδιο το Συμβούλιο. (Γν ΝΣΚ 234/ 2007) (ΥΠ.ΕΣ.Α.&Η.Δ. εγκ.41/71351/14.12.2010)
Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εκλέγουν χωριστά για κάθε αξίωμα τα μέλη του Προεδρείου με μυστική ψηφοφορία. Δηλαδή η ψηφοφορία διενεργείται με ψηφοδέλτια στα οποία αναγράφονται τα ονόματα των υποψηφίων. (ΥΠ.ΕΣ.Α.&Η.Δ. εγκ.41/71351/14.12.2010)

Για την εκλογή του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου τηρείται η ακόλουθη διαδικασία:
Κατά τη συνεδρίαση που έχει οριστεί για την εκλογή του προεδρείου, ο πλειοψηφήσας συνδυασμός εκλέγει μεταξύ των μελών του τον υποψήφιο για το αξίωμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Υποψήφιος για το αξίωμα αυτό εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του πλειοψηφήσαντος συνδυασμού. Εάν κανείς από τους ενδιαφερόμενους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται. Εάν και κατά τη δεύτερη αυτή ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του πλειοψηφήσαντος συνδυασμού ή υπάρξει ισοψηφία, τότε διενεργείται και τρίτη ψηφοφορία μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψήφιων. Κατά την τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση. Την κλήρωση διενεργεί ο προεδρεύων σύμβουλος.
Στην ίδια συνεδρίαση γίνεται η εκλογή για την ανάδειξη του υποψηφίου για το αξίωμα του αντιπροέδρου και του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου. Οι υποψήφιοι για τα αξιώματα αυτά αναδεικνύονται κατά τον ίδιο τρόπο και με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται για την ανάδειξη του προέδρου, ο μεν αντιπρόεδρος από τους συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας ο δε γραμματέας από το σύνολο των συμβούλων των λοιπών δημοτικών παρατάξεων.
Σε περίπτωση που η μείζονα μειοψηφία δεν υποδείξει υποψήφιο αντιπρόεδρο ή η ελάσσονα μειοψηφία δεν υποδείξει γραμματέα, αυτοί υποδεικνύονται από την ελάσσονα ή τη μείζονα μειοψηφία αντίστοιχα και σε διαφορετική περίπτωση από την πλειοψηφία.
Μετά την εκλογή των υποψηφίων για τα αξιώματα του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου διενεργείται η εκλογή, από το σύνολο των συμβούλων, για την ανάδειξη του προέδρου, του αντιπροέδρου και του γραμματέα του οργάνου. Για να εκλεγεί ο προταθείς πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Εάν κατά την πρώτη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του προηγούμενου εδαφίου, διενεργείται δεύτερη ψηφοφορία. Εάν και κατά τη δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών, τότε διενεργείται και τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία αρκεί η ύπαρξη πλειοψηφίας των παρόντων μελών του δημοτικού συμβουλίου. (παρ.2 άρθρο 64 Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/2010 τεύχος Α’)

Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις κατά το χρονικό διάστημα που δεν έχουν αναδειχθεί όλα τα μέλη του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου. Ευνόητο είναι ότι ο έλεγχος νομιμότητας που ασκείται επί των πρακτικών της εκλογής δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Έτσι, και στην περίπτωση που τα πρακτικά εκλογής τυχόν ακυρωθούν είτε διοικητικά είτε, κατόπιν, προσφυγής δικαστικά, θεωρείται ότι για το διάστημα μέχρι την ακύρωσή τους νομίμως έχουν αναδειχθεί τα μέλη του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και λήφθηκαν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου υπό την Προεδρεία του. (ΥΠ.ΕΣ.Α.&Η.Δ. εγκ.41/71351/14.12.2010)
Με την ΥΠ.ΕΣ.Α.&Η.Δ. εγκ.41/71351/14.12.2010 έγιναν δεκτά τα εξής:
”Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εκλέγουν χωριστά για κάθε αξίωμα τα μέλη του Προεδρείου με μυστική ψηφοφορία. Δηλαδή η ψηφοφορία διενεργείται με ψηφοδέλτια στα οποία αναγράφονται τα ονόματα των υποψηφίων.
Το συμβούλιο εκλέγει σε δύο διακριτές φάσεις, στην ίδια συνεδρίαση:
•Τον Πρόεδρο, ο οποίος αναδεικνύεται από τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό του Δημοτικού Συμβουλίου
•Τον Αντιπρόεδρο, ο οποίος αναδεικνύεται από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου
•Τον Γραμματέα, ο οποίος αναδεικνύεται από όλες τις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας, τότε ο Γραμματέας προτείνεται από την παράταξη της πλειοψηφίας.

Α’ φάση- Ανάδειξη υποψηφίων πλειοψηφίας και μειοψηφίας

Για την ανάδειξη των υποψηφίων για τα αξιώματα του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Γραμματέα από τις παρατάξεις, που θα τεθούν κατόπιν στην κρίση όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:
Ο προεδρεύων σύμβουλος, αφού διαπιστώσει ότι υπάρχει απαρτία, (Το συμβούλιο έχει απαρτία όταν είναι παρόν το ήμισυ πλέον ενός του αριθμού των μελών του (άρθρο 96, παρ. 2 ΚΔΚ). Σημειώνουμε ότι το τυχόν κλάσμα παραλείπεται) καλεί:
•τους συμβούλους της παράταξης της πλειοψηφίας χωριστά για την ανάδειξη ενός υποψηφίου για το αξίωμα του Προέδρου
•τους συμβούλους της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας χωριστά για την ανάδειξη ενός υποψηφίου για το αξίωμα του Αντιπροέδρου
•τους συμβούλους των λοιπών παρατάξεων της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου χωριστά για την ανάδειξη ενός υποψηφίου για το αξίωμα του Γραμματέα
Οι σύμβουλοι των ανωτέρω παρατάξεων καλούνται από τον προεδρεύοντα σύμβουλο, όχι κατ’ ανάγκη σε διαφορετικό ή διακριτό χώρο, του δημοτικού καταστήματος, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι χωροταξικά εφικτό.
Δημοτικός σύμβουλος που επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα για τα αξιώματα του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Γραμματέα μπορεί να δηλώσει την υποψηφιότητά του, μόνο στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής (Α’ φάση), και όχι κατά τη διαδικασία της εκλογής από το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το είδος της ψηφοφορίας στη φάση αυτή για την εκλογή (Οι υποψήφιοι σύμβουλοι για τα αντίστοιχα αξιώματα εκλέγονται, και δεν προτείνονται, από την πλειοψηφία και την μειοψηφία, αντίστοιχα) των συμβούλων που θα είναι υποψήφιοι για τα αξιώματα του Προεδρείου αποφασίζεται από τα μέλη των οικείων παρατάξεων.
Α’ψηφοφορία·. Ως υποψήφιος της πλειοψηφίας, για τη θέση του Προέδρου του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου αναδεικνύεται αυτός που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της πλειοψηφίας. Αντίστοιχα, ως υποψήφιος της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου για τις θέσεις του Αντιπροέδρου και του Γραμματέα αναδεικνύονται αυτοί που συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αντίστοιχα.
Β’ ψηφοφορία’. Εάν κανείς από τους υποψηφίους αυτούς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και αναδεικνύεται προταθείς αυτός που συγκέντρωσε πάλι την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών των αντίστοιχων παρατάξεων.
Γ’ ψηφοφορία’. Εάν και πάλι δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του πλειοψηφήσαντος συνδυασμού ή των παρατάξεων της μειοψηφίας, αναλογικά σε κάθε περίπτωση αξιώματος, ή υπάρξει ισοψηφία, τότε διενεργείται και τρίτη ψηφοφορία μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Κατά την ψηφοφορία αυτή εκλέγεται όποιος μεταξύ των δύο επικρατέστερων συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων, δηλ. έλαβε τις περισσότερες ψήφους σε σχέση με τον συνυποψήφιο του, έστω και αν πήρε μία.
Σε περίπτωση ισοψηφίας υποψηφίων για οποιοδήποτε αξίωμα, γίνεται κλήρωση, την οποία διενεργεί ο προεδρεύων σύμβουλος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για την εκλογή, η λευκή ψήφος και η άρνηση ψήφου (δήλωση «παρών»), υπολογίζονται ως αρνητικές ψήφοι και, επομένως, δεν προσμετρώνται στη δημιουργία της πλειοψηφίας (απόλυτη ή σχετική), κατά την εκλογική διαδικασία.
Υποψήφιοι μπορεί να αναδειχθούν και οι σύμβουλοι που τυχόν απουσιάζουν, για οποιονδήποτε λόγο, από τη συνεδρίαση αυτή, εφόσον έχουν εκδηλώσει τη βούλησή τους να είναι υποψήφιοι.
Σε περίπτωση που δεν αναδειχτούν υποψήφιοι για τη θέση του Αντιπροέδρου και του Γραμματέα από τις ανωτέρω παρατάξεις της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε ο Αντιπρόεδρος προτείνεται από τις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Γραμματέας από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Εάν και πάλι οι παρατάξεις αυτές δεν αναδείξουν Αντιπρόεδρο και Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου> τότε αυτοί προτείνονται από την παράταξη της πλειοψηφίας, με την ίδια διαδικασία που προτείνεται ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Β’ φάση- Εκλογή μελών Προεδρείου από το Δημοτικό Συμβούλιο
Μετά το πέρας της ανωτέρω διαδικασίας, και αφού έχουν αναδειχθεί οι υποψήφιοι για τα αξιώματα του Προεδρείου, συνέρχονται από κοινού όλοι οι σύμβουλοι και της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή πλέον του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Γραμματέα από το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σημειώνεται ότι η εκλογή αυτή γίνεται μόνο ανάμεσα στους εκλεγέντες υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους που αναδείχθηκαν κατά την διαδικασία της Α’ φάσης και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη υποψηφιότητα για τα αξιώματα αυτά από άλλους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους.
Η εκλογή του Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται χωριστά για κάθε ένα από τα ανωτέρω αξιώματα με μυστική ψηφοφορία. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θέτουν μέχρι ένα σταυρό προτίμησης στον υποψήφιο για κάθε αξίωμα του Προεδρείου.
Α’ψηφοφορία·. Για να εκλεγεί ο προταθείς υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος σε αξίωμα του Προέδρου, Αντιπροέδρου ή Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Β’ ψηφοφορία’. Εάν κατά την πρώτη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών, διενεργείται δεύτερη ψηφοφορία, κατά την οποία οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν και πάλι την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Γ’ ψηφοφορία’. Εάν και κατά τη δεύτερη ψηφοφορία δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε διενεργείται και τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία αρκεί η ύπαρξη πλειοψηφίας των παρόντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.”