Δεν έλειψαν τα παρατράγουδα στις δημαιρεσίες

dimotiko_simvoulio_lesvos_ds_622_aftodioikisi

Κανονικά έγιναν οι Δημαιρεσίες στους περισσότερους δήμους της Ελλάδας, αρκετές αναβλήθηκαν με τεχνητή έλλειψη απαρτίας λόγω Θεοφανείων και σε μερικούς ακόμη παρουσιάστηκαν προβλήματα. 

Παράξενη διαδικασία φαίνεται ότι ακολούθησαν στον Δήμο Ορεστιάδας αφού ο Δήμαρχος Δημήτρης Μουζάς, αμέσως μετά την τρίτη ψηφοφορία όπου ο υποψήφιος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βαγγέλης Γουδετσίδης έλαβε 13 ψηφοδέλτια έναντι 20 λευκών τον κήρυξε πρόεδρο.

Στο Δήμο Διονύσου, ο προταθείς από το δήμαρχο υποψήφιος πρόεδρος δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει ούτε στην τρίτη ψηφοφορία την πλειοψηφία των παρόντων μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Δεν κατόρθωσαν να εκλέξουν πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αφού η πρόταση του δημάρχου κ. Σπύρου Πανά για τον πρώην δήμαρχο Βάρης Δημήτρη Αναστασίου συγκέντρωσε μόνο 12 από τους 29 παρόντες και στην τρίτη ψηφοφορία και οι εκλογές θα επαναληφθούν την επόμενη Κυριακή.

Στο Δήμο Λέσβου ο προταθής υποψήφιος Παναγιώτης Ζαφειρίου από το Δήμαρχο έλαβε 21 ψήφους επί 44 ψηφισάντων και δεν εκλέχτηκε.

Στο Δήμο Οιχαλίας επίσης ο Δημήτρης Ηλιακόπουλος που προτάθηκε από την πλειοψηφία και το δήμαρχο Φίλιππο Μπάμπη δεν κατάφερε να εκλεγεί, καθώς στις δύο πρώτες ψηφοφορίες έλαβε 10 ψήφους, έναντι 14 λευκών, ενώ στην τρίτη κατά την οποία απαιτείτο η πλειοψηφία των παρόντων για την εκλογή έλαβε 9 έναντι 15 λευκών.

Μόνο τις θέσεις του Αντιπροέδρου και του Γραμματέα εξέλεξαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού,  όπου για τη θέση του Προέδρου η Ομάδα Πλειοψηφίας και ο επικεφαλής της Βαγγέλης Χατζηκυριάκος πρότειναν τον εορτάζοντα Φώτη Χατζηδημητρίου, αλλά μετά από τρεις ψηφοφορίες, δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Στο Μαρούσι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα επαναληφθεί τη Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011 για την εκλογή αντιπροέδρου και γραμματέα, καθώς επίσης, και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής καθώς οι προτάσεις της μειοψηφίας δεν συγκέντρωσαν τις απαραίτητες ψήφους

Ένταση σημειώθηκε στις δημαιρεσίες του δημοτικού συμβουλίου Πύργου με αφορμή την εκλογή του γραμματέα. Αφού ο επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας, επικαλέστηκε το άρθρο 63 του νόμου 3052/2010 και ισχυρίστηκε ότι σε περίπτωση που δεν προτείνει η ελάσσων μειοψηφία γραμματέα, αυτός εκλέγεται από τη μείζονα.Ο προεδρεύων του δημοτικού συμβουλίου, διαφώνησε λέγοντας ότι ο γραμματέας εκλέγεται από την πλειοψηφία. Ετσι μετά από πολλές εντάσεις και διαφωνίες, αποφασίστηκε η διακοπή της συνεδρίασης για την εκλογή γραμματέα και να ζητηθεί πρώτα γνωμοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Νομική Υπηρεσία της ΚΕΔΚΕ σχετικά με συγκεκριμένο ζήτημα.

Στο Περιστέρι στην ίδια περίπτωση ο νομικός σύμβουλος κ. Βουδούρης, ερμηνεύοντας το νόμο, είπε ότι αφού αρνείται τη θέση η ελάσσονα αντιπολίτευση, η θέση του γραμματέα πηγαίνει στην πλειοψηφία. Η αντιπολίτευση διαφώνησε, ώσπου προτάθηκε για τη θέση του γραμματέα την κ. Δήμητρα Τσιαμούλη, σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης. Νέα ένσταση από το νομικό σύμβουλο, νέα διαβούλευση και τελικά ο δήμαρχος κ. Α. Παχατουρίδης είπε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία αντίρρηση αρκεί να είναι σύννομη η εκλογή.Ο νομικός σύμβουλος κ. Βουδούρης ζήτησε να γραφεί στα πρακτικά η διαφωνία, επαναλαμβάνοντας τόσο ο ίδιος όσο και μέλη της πλειοψηφίας ότι η εκλογή θα ακυρωθεί από την περιφέρεια.Είχε προηγηθεί όμως κι άλλος κύκλος εντάσεων όταν ο πρόεδρος προχώρησε στη διαδικασία ανοιχτής ψηφοφορίας και ανήγγειλε ότι η κ. Ευσταθιάδου εκλέγεται με 27 ψήφους, όσοι και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Ακουλούθησε ένσταση της αντιπολίτευσης, ότι η ψηφοφορία είναι μυστική, ακολούθησε διαβούλευση δημάρχου, νομικού συμβούλου και μελών της πλειοψηφίας, ακυρώθηκε η πρώτη εκλογή και ακολούθησε μυστική ψηφοφορία.