Θα παίρνουν το 30% της σύνταξης Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι

dimarxoi2

Σε περίπτωση λήψης αντιμισθίας, τα θέματα απόληψης της σύνταξής τους συνεχίζουν να διέπονται από τις διατάξεις των οικείων ασφαλιστικών τους οργανισμών. Με αυτήν την φράση το Υπ. Εσωτερικών διευκρίνιζε ουσιαστικά ότι οι συνταξιούχοι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι συνεχίζουν να λαμβάνουν το 30% της σύνταξής τους αν επιλέξουν να λαμβάνουν την αντιμισθία από το Δήμο αφού οι διατάξεις του δημοσίου προβλέπουν μείωση κατά 70% και όχι πλήρη κατάργηση.

Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και για ζητήματα της αποζημίωσης αιρετών που προβλέπονται στην παρ. 1 του αρ. 93 του ν. 3852/2010 με τις διατάξεις του άρθρου 3 αντικαθίσταται η παράγραφος 5 του άρθρου 92 του Ν.3852/2010, ως ισχύει.
i. Από τον συνδυασμό των νέων διατάξεων της παραγράφου 5 του άρθρου 92 και των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 93 του ν.3852/2010, όπως ισχύει, επέρχονται οι εξής μεταβολές στην καταστατική θέση των ακόλουθων οργάνων:
1.    Οι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι όλων των δήμων, οι οποίοι λαμβάνουν ειδική άδεια για όλο το διάστημα της θητείας τους, δικαιούνται να επιλέξουν είτε την αντιμισθία είτε τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης.
Στην περίπτωση που τα πρόσωπα αυτά είναι συνταξιούχοι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν είτε την αντιμισθία, είτε παραιτούμενοι αυτής, τη σύνταξή τους. Σε περίπτωση λήψης αντιμισθίας, τα θέματα απόληψης της σύνταξής τους συνεχίζουν να διέπονται από τις διατάξεις των οικείων ασφαλιστικών τους οργανισμών.  
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 93, παρ. 2 του ν. 3852/ 2010, όπως ισχύει, οι Δήμαρχοι και οι Αντιδήμαρχοι όλων των δήμων, ανεξαρτήτως πληθυσμού, λαμβάνουν υποχρεωτικά ειδική άδεια για όλο το διάστημα της θητείας τους, ανεξαρτήτως υποβολής σχετικής αίτησης.
Οι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι οι οποίοι είναι ιατροί του Ε.Σ.Υ. σε δήμους κάτω των 5.000 κατοίκων ανεξαρτήτως λήψης ή μη, κατόπιν σχετικής αίτησης, ειδικής άδειας, σύμφωνα με το άρθρο 93, παρ. 2 του ν. 3852/ 2010 έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν είτε την αντιμισθία είτε το μισθό της οργανικής τους θέσης. Οι τελευταίοι, όταν ασκούν το ιατρικό επάγγελμα σε δυσπρόσιτα ιατρεία, όπως ορίζονται από το Ν. 3868/ 2010, λαμβάνουν και την προβλεπόμενη αντιμισθία και τις αποδοχές της οργανικής του θέσης.
Οι σχετικές δαπάνες στην περίπτωση επιλογής από τους αιρετούς των πλήρων αποδοχών της οργανικής τους θέσης, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη, όπου αυτές προβλέπονται, βαρύνουν τον προϋπολογισμού του οικείου δήμου.
Οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου βαρύνουν τα ίδια πρόσωπα.

2.    Όσοι αντιδήμαρχοι δε δικαιούνται αντιμισθίας, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3ε του άρθρου 3 του ν.4051/2012, λαμβάνουν τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης ή σε περίπτωση που είναι συνταξιούχοι λαμβάνουν τη σύνταξή τους.
Οι σχετικές δαπάνες των πλήρων αποδοχών της οργανικής τους θέσης, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη, όπου αυτές προβλέπονται, βαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικείου δήμου. Οι σχετικές δαπάνες στην περίπτωση λήψης από τους αιρετούς της σύνταξής τους βαρύνουν τον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό.
Οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου βαρύνουν τους ιδίους.

3. Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, οι Πρόεδροι Συνδέσμων των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των 200.000 κατοίκων, καθώς και οι Συμπαραστάτες του Δημότη και της Επιχείρησης όλων των δήμων, οι οποίοι έχουν την υπαλληλική ιδιότητα και λαμβάνουν ειδική άδεια για όλο το διάστημα της θητείας τους, δικαιούνται να επιλέξουν είτε την αντιμισθία είτε τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης.
Επισημαίνεται ότι η επιλογή αυτή λαμβάνει χώρα ανεξαρτήτως λήψης ή μη, κατόπιν σχετικής αίτησης, ειδικής άδειας, σύμφωνα με το άρθρο 93, παρ. 2 του ν. 3852/ 2010. Στην περίπτωση που τα πρόσωπα αυτά είναι συνταξιούχοι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν είτε την αντιμισθία, είτε παραιτούμενοι αυτής, τη σύνταξή τους. Σε περίπτωση λήψης αντιμισθίας, τα θέματα απόληψης της σύνταξής τους συνεχίζουν να διέπονται από τις διατάξεις των οικείων ασφαλιστικών τους οργανισμών.  
Οι σχετικές δαπάνες στην περίπτωση επιλογής από τους αιρετούς των πλήρων αποδοχών της οργανικής τους θέσης, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη, όπου αυτές προβλέπονται, βαρύνουν τον προϋπολογισμού του οικείου δήμου.
Οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου βαρύνουν τα ιδία πρόσωπα.
ii. Σημειώνεται ότι στις ρυθμίσεις αυτές εμπίπτουν τα ανωτέρω πρόσωπα που έχουν τις ιδιότητες του άρθρου 93, παρ. 1 του ν. 3852/ 2010, όπως ισχύει.
iv. Για την επιλογή υποβάλλεται σχετική δήλωση των ενδιαφερομένων τόσο στο Δήμο όσο και στο φορέα της οργανικής τους θέσης ή στον φορέα χορήγησης σύνταξης, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων τους ως αιρετών.
Ειδικά για την τρέχουσα δημοτική περίοδο, η ανωτέρω δήλωση υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή έως την 21η Ιανουαρίου 2013. Η άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας συνεπάγεται τη διακοπή της καταβολής των αποδοχών της οργανικής θέσης του ενδιαφερομένου ή της σύνταξης.
v.   Τέλος, επισημαίνεται ότι με το άρθρο 9 της ΠΝΠ ρυθμίζεται μία ιδιαιτέρως σημαντική παράμετρος της διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 92 του Ν. 3852/ 2010.  Πρόκειται για τη λήψη αντιμισθίας από τους οριζόμενους στο άρθρο 207 του ίδιου νόμου αντιδημάρχους των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων, ήτοι των νήσων Ερεικούσσα, Μαθράκι, Οθωνοί (Δήμου Κέρκυρας), Κάλαμος  (Δήμου Λευκάδας), Αντικύθηρα (Δήμου Κυθήρων), Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια και Σχοινούσσα (Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων), προκειμένου να δύνανται να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους και να υπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες. Η στάθμιση άλλωστε των ιδιαίτερων συνθηκών των νησιωτικών περιοχών και η μέριμνα του νομοθέτη για τις επιπτώσεις των διατάξεων ειδικώς για το νησιωτικό χώρο (ρήτρα νησιωτικότητας) προβλέπονται στο άρθρο 101 του Συντάγματος, καθώς και στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επομένως, στους ανωτέρω αναφερόμενους δήμους, και μόνο, οι θέσεις των άμισθων αντιδημάρχων όπως ορίζονται με το άρθρο 3 παρ. 3ε του ν.4051/2012 μειώνονται  σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των αντιδημάρχων των ανωτέρω νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων, που ορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 207 του ν.3852/2010,όπως ισχύει, ώστε αυτοί να δικαιούνται αντιμισθίας. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα αναφερόμενα στην παράγραφο  i. 1 ανωτέρω.