Δικαίωση της Επιτροπής Δημάρχων για το Ασυμβίβαστο

dimarxoi_asymviv

Το Νομοσχεδίου που αφορά στην άρση του ασυμβίβαστου (Άρθρο 18 παρ. 1 του Ν 4093/2012) ενέκρινε το Eλληνικό Κοινοβούλιο έπειτα από εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για την αποκατάσταση μίας αδικίας που είχε δημιουργήσει ο Νόμος Ραγκούση (Ν.3852/2010) στις 1/1/2011 καθιστώντας ανεπάγγελτους δημάρχους, προσκολλημένους στην υπαλληλική τους και μόνο ιδιότητα, αφαιρώντας τους τη διάθεση και την αξία να ασχοληθούν μέσα στην κοινωνία με τα αυτοδιοικητικά.

Συγκεκριμένη ομάδα δημάρχων που απαρτίζονταν από τους  Δημάρχους Μεταμόρφωσης Μιλτιάδη Καρπέτα, Κερατσινίου – Δραπετσώνας Λουκά Τζανή, Λυκόβρυσης – Πεύκης  Δημήτρη Φωκιανό, Βριλησσίων Κωνσταντίνο Ιωαννίδη, Περάματος Παντελή Ζουμπούλη, Γαλατσίου Κυριάκο Τσίρο, Ωρωπού Γιάννη Οικονομάκο, υπό την ευθύνη και το συντονισμό του Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, συνέστησαν την Επιτροπή των Δημάρχων για το Ασυμβίβαστο, η οποία ανέλαβε σειρά από πρωτοβουλίες και προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες προς την κατεύθυνση της άρσης της άδικης αυτής ρύθμισης. Η προσπάθεια αυτή επισφραγίστηκε τελικά από τη Βουλή των Ελλήνων με την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την άρση του ασυμβίβαστο. Η συγκεκριμένη επιτροπή είχε εξ αρχής δηλώσει ότι ο Νόμος Ραγκούση είναι βαθιά αντιδημοκρατικός και αντισυνταγματικός. Αυτό υπήρξε το αντικείμενο συζήτησης επί δύο χρόνια με πολλούς υπουργούς και εκπροσώπους της Πολιτείας μέχρι που ακολούθησε κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου το Άρθρο 18 παύει να ισχύει.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με αφορμή την ψήφιση της άρσης του ασυμβίβαστου, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της Βουλής και ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλλαν στην αυτονόητη αλλαγή άρσης του ασυμβιβάστου, κάτι που από την πρώτη στιγμή είχαμε διατυπώσει, διότι ο Νόμος Ραγκούση απέκλειε τους δημάρχους από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, επιβαρύνοντας ακόμη και το Κράτος με την ασφαλιστική εισφορά των άθελά τους «ανεπάγγελτων» Δημάρχων. Η σημερινή Διοίκηση της Κ.Ε.Δ.Ε, αντιλαμβανόμενη την ευθύνη που έχει, έκανε το καλύτερο δυνατό για να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια. Θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας προς την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, που εισηγήθηκε την ψήφιση της άρσης του ασυμβίβαστου, μετά τη συνάντηση που είχε η επιτροπή μας, ώστε αυτό να γίνει σήμερα Νόμος του Κράτους. Πρόκειται για τη δικαίωση όλων των αγώνων και όλων των πολιτών, οι οποίοι μπορούν πλέον, χωρίς αποκλεισμούς, να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τις σημαντικότερες για τη Δημοκρατία μας».