Μείωση οργανικών μονάδων 50%

manitakis_papoulias

O Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με αφορμή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών (υπηρεσιών) όλων των Υπουργείων καθώς και για να τον ενημερώσει για τον προγραμματισμό της δράσης του Υπουργείου για το 2013,

Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μανιτάκης, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον εξορθολογισμό των δομών των υπουργείων οι οποίες σημειώνουν ιδιαίτερα αξιόλογη μείωση οργανικών μονάδων, κατά μ.ό. 50% (συγκεκριμένα στο Υ.Δ.Μ.&Η.Δ  η μείωση φτάνει το 66%), από όπου θα προκύψουν σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη.

Ο Υπουργός Δ.Μ.&Η.Δ. παρουσίασε τις δύο πρώτες Εκθέσεις Αξιολόγησης, των Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που έχουν ήδη εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για την ολοκλήρωση των εκθέσεων όλων των Υπουργείων και την έγκριση τους τις προσεχείς εβδομάδες.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Μανιτάκης τόνισε πως «η Διοικητική Μεταρρύθμιση ξεκίνησε και προχωρά με μέθοδο, σύστημα, αποφασιστικότητα, με υπομονή και κυρίως με αταλάντευτη εμμονή όλων μας στο στρατηγικό στόχο», προσθέτοντας ότι «οι εκθέσεις αυτές έχουν συνταχθεί από επιτροπές αξιολόγησης που απαρτίζονται από εξειδικευμένα και μετεκπαιδευμένα στελέχη της ίδιας της δημόσιας διοίκησης και δεν έχουν κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο ούτε ένα ευρώ. Οι υπάλληλοι των επιτροπών αξιολόγησης όλων των Υπουργείων εργάστηκαν και εργάζονται χωρίς ωράριο και χωρίς πρόσθετη αμοιβή»

Κλείνοντας ο κ. Μανιτάκης επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Ανώτατος Δημόσιος Λειτουργός και προϊστάμενος όλων των Δημοσίων Υπαλλήλων και συμπλήρωσε ότι «η ελληνική διοίκηση έχει παρά πολλά άξια στελέχη. Η τεράστια πλειοψηφία των δημοσίων Υπαλλήλων θέλει να προσφέρει και είναι αφοσιωμένη στο καθήκον της. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπρέπεια των Δημοσίων Υπαλλήλων και να απομονώσει από το δημοσιοϋπαλληλικό σώμα, τους ανάξιους, ανεπαρκείς και όσους αποδεδειγμένα παραβαίνουν το νόμο ή τον Κώδικα Δεοντολογίας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον Υπουργό Δ.Μ.&Η.Δ. και τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνονται σε τέτοιο εύρος μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα.

Κατά την αποχώρηση του ο κ. Μανιτάκης δήλωσε:
«Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τα πρώτα βήματά της. Του παρουσίασα τις δύο πρώτες εκθέσεις αξιολόγησης δύο υπουργείων που εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης υπό τον Πρωθυπουργό, ενώ τον ενημέρωσα και ότι ολοκληρώθηκαν οι εκθέσεις και των άλλων Υπουργείων. Με τις εκθέσεις αυτές ήδη έχουμε τα πρώτα πορίσματα που δείχνουν ότι έχουμε μια εξοικονόμηση που φτάνει μερικές φορές και το 50%. Παράλληλα τον πληροφόρησα ότι έχουμε μια πάγια οργάνωση προσωπικού που θα στελεχώνει αυτά τα υπουργεία και ότι έχει γίνει, όπως φάνηκε και από τα οργανογράμματα που του έδειξα, ένας σημαντικός εξορθολογισμός της οργάνωσης της διοίκησης. Αυτό φυσικά θα διευκολύνει την πάταξη της γραφειοκρατίας. Επανέλαβα στον Πρόεδρο, όπως έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός της χώρας, ότι το έτος 2013 θα είναι το έτος της αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών και των ικανοτήτων του προσωπικού όλου του δημόσιου τομέα».