Ξεκίνησε η αξιολόγηση και στους δήμους

ergazomenoi_dimarxeio

Από 12 ΟΤΑ και μία Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα ξεκινήσει-σύμφωνα με ανάρτηση του aftodioikisi.gr- στις αρχές Μαρτίου η αξιολόγηση σε φορείς του υπουργείου Εσωτερικών.
Πρόκειται για δήμους και περιφέρειες που στα πρότυπα του Δήμου Αθηναίων (σ.σ. μέσω του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη έχει ζητήσει πιλοτικά να αξιολογήσει από μόνος του τις δημοτικές δομές και υπηρεσίες, προτού εφαρμοσθεί η κινητικότητα) έχουν ζητήσει να… αυτοαξιολογηθούν.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας, πρόκειται για τους δήμους Καλλιθέας (ο δήμαρχός της Κώστας Ασκούνης είναι και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ), Θεσσαλονίκης (ο δήμαρχός της Γιάννης Μπουτάρης είναι ο α” αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ) και Καρδίτσας (δήμαρχος ο Κωνσταντίνος Παπαλός)· τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας (ο περιφερειάρχης της Απόστολος Κατσιφάρας είναι ο α” αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ) και Δυτικής Μακεδονίας (περιφερειάρχης ο Γιώργος Δακής). Αυτοαξιολόγηση έχει ζητήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (γενικός γραμματέας ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, πρώην πρόεδρος ΤΕΔΚΝΑ και πρώην δήμαρχος Αιγάλεω).
Αξιολόγηση δομών και όχι προσωπικού
Πάντως, όπως είπε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης στην εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κατά τη διάρκεια συνάντησή τους, δε θα γίνει αξιολόγηση προσωπικού αλλά μόνο δομών και υπηρεσιών και δε θα γίνουν απολύσεις σε περίπτωση που καταργηθούν ή συγχωνευθούν δημοτικές δομές από την αξιολόγηση την οποία θα αναλάβει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών. Σε περίπτωση που προκύψει πλεονάζον προσωπικό, τότε αυτό με τη διαθεσιμότητα θα μετακινηθεί σε κενές θέσεις άλλων δήμων, όπως θα γίνει και με τους υπαλλήλους των ΟΤΑ που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα και θα καλύψουν τις 1.975 κενές θέσεις που υπάρχουν σε 225 φορείς.
Τι είχε προτείνει ο Καμίνης για την «πιλοτική» αξιολόγηση της Αθήνας
Ο δήμαρχος Αθηναίων είχε ζητήσει η αξιολόγηση στο δήμο του να γίνει από κοινό αποδεκτό φορέα, όπως, για παράδειγμα, η Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ΑΕ, που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Παράλληλα είχε ζητήσει: α) την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης δομών και προσωπικού στο σύνολο του δημοσίου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να διαπιστωθούν ακριβώς οι πραγματικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, και β) την άμεση έκδοση υπουργικής απόφασης από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για προσωρινή τοποθέτηση των αποχωρούντων υπαλλήλων ΔΕ1 Διοικητικού ΙΔΑΧ, στους οργανισμούς προέλευσης. Στην απόφαση θα πρέπει να προβλέπεται η οριστική μετακίνηση, μόνο και εφόσον κατόπιν της ανωτέρω αξιολόγησης προκύψει πλεονάζον προσωπικό.
Μοντέλο… χρονο-αξιολόγησης από το Δήμο Τρικκαίων
Πάντως, ένα τύπου μοντέλου αξιολόγησης, χρονο-αξιολόγησης, έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζει ο Δήμος Τρικκαίων, ο οποίος υποχρέωσε τους υπαλλήλους του να δίνουν αναφορά κάθε δύο ώρες με το τι έκαναν, με το έργο που παρήξαν. Ο δήμαρχος Χρήστος Λάππας, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, σημείωσε ότι στόχος του είναι η εύρυθμη λειτουργία του δήμου και όχι οι υπάλληλοι.

Επίσης το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πριν από μερικές ημέρες είχε σημείωσει πως η ανταπόκριση των υπηρεσίων στην αποστολή στοιχείων ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί πάνω από 10.000 κενά στο Δημόσιο. Από αυτά τα κενά, οι 1.972 λειτουργικές θέσεις αφορούν σε 225 φορείς της Αυτοδιοίκησης (αποκεντρωμένες, περιφέρειες, δήμους), οι οποίοι και έχουν αποστείλει τα σχετικά στοιχεία, ζητώντας την κάλυψη τους.
Αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης στους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ που τον επισκέφθηκαν το πρωί, στο γραφείο του στο υπουργείο, για να συζητήσουν τα προβλήματα του κλάδου.