Ανασκόπηση της εβδομάδας από 4 εως 10 Φεβρουαρίου

Εφεδρεία απολύσεις, παράταση των εκλογών και απορρίμματα κυριάρχησαν τη εβδομάδα που μας πέρασε, ενώ η ΠΟΕ ΟΤΑ κήρυξε και απεργία για τις προνοιακές δομές.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται βέβαια από απόψεως των εργαζομένων στο θέμα της Εφεδρείας αφού η Τρόικα όπως φαίνεται απαιτεί διευθύνσεις και τηλέφωνα 15.000 υπαλλήλων και δεν αρκείται ούτε σε υποσχέσεις, ούτε σε αόριστες αναφορές. Ετσι ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιδόθηκε σε έναν αγώνα εξεύρεσης των επίορκων, προκειμένου να γλιτώσει όλους τους άλλους. Με διάφορες παρουσιάσεις εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών τα δύο υπουργία Εσωτερικών και Διοικ. Μεταρρύθμισης προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι λόγια ο εξορθολογισμός και η μείωση των υπαλλήλων, αλλά γίνονται ουσιαστικά βήματα. Εντωμεταξύ ο κ. Κουβέλης βγήκε και είπε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις.
Το δεύτερο μεγάλο αντικείμενο που ήρθε στη επικαιρότητα την εβδομάδα που μας πέρασε, ήταν η παράταση του χρόνου των εκλογών, μετά τον Ιούνιο του 2014. Με πρωτοστάτες τους Περιφερειάρχες που βάζουν επιτακτικά το ζήτημα, ακολουθούν οι δήμαρχοι της ΚΕΔΕ ενώ διαρροές αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να πείσει τους δύο άλλους κυβερνητικούς εταίρους.
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης άνοιξε το θέμα του εκλογικού νόμου με συνέντευξή του, δεν έδωσε όμως κανένα στίγμα για τον χρόνο των εκλογών και παρέπεμψε στην συνεννόηση σε επίπεδο αρχηγών. Γεγονός πάντως είναι ότι ομάδα δημάρχων και από τα δύο κόμματα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πιέζουν ασφυκτικά για την παράταση των εκλογών, από την άλλη όμως και μια άλλη ομάδα υποψήφιων που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, πιέζουν στην αντίθετη κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρέμβαση του τ. Δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος τόνισε ότι κάθε σκέψη παράτασης είναι πέραν κάθε λογικής.
Τρίτο αντικείμενο που δεν πήρε μεγάλη δημοσιότητα τελικά αλλά είναι μείζονος ενδιαφέροντος ήταν η ολοκλήρωση των διαδικασιών του διαγωνισμού για την διαχείριση των απορριμμάτων. Στην Αττική και σε άλλες περιφέρειες ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση υποβολής αιτήσεων με την μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου όπου δεν καθορίζεται ούτε η μέθοδος, ούτε οι οικονομικές προσφορές. Οπως ήταν γνωστό στον διαγωνισμό συμμετείχαν επτά μεγάλες κοινοπραξίες του κατασκευαστικού τομέα και εκδοτικών συμφερόντων.
Τέλος την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε και την έκδοση της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που και πάλι στοχοποιεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως εξέχον πεδίο διαφθοράς.