Η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, η εδραίωση της αποκέντρωσης και η ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας σε τοπικό επίπεδο, είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της τρέχουσας περιόδου μετάβασης, που αντιμετωπίζει η Νότια Μεσόγειος.
Οι προτεραιότητες αυτές θα καθοδηγούν τις εργασίες της Συνόδου των Ευρωμεσογειακών Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών (ARLEM), για να διευκολύνουν τις διαδικασίες μεταρρύθμισης στην περιοχή. Αυτή ήταν η δέσμευση των τοπικών και περιφερειακών πολιτικών, που υποστηρίζονται από την Ένωση για τη Μεσόγειο, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στις 18 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, για την 4η σύνοδο της ολομέλειας.
«Η προώθηση της δημοκρατίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο θα διασφαλίσει τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ενίσχυση της εδαφικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Πιστεύω ότι η αποκέντρωση και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση είναι επίσης τρόποι για να αποφευχθούν νέες διενέξεις στην περιοχή της Μεσογείου», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Ramón Luis Valcárcel Siso , ανοίγοντας τις εργασίες της ολομέλειας της Συνόδου. «Η ARLEM πρέπει να είναι ένας μηχανισμός στήριξης για να βοηθήσει τις πόλεις και τις περιφέρειες στην ανάπτυξη βιώσιμων πολιτικών, σε τομείς που έχουν μεγάλες δυνατότητες, όπως η διαχείριση των υδατικών πόρων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αστική ανάπτυξη, ο πράσινος τουρισμός και η τεχνική εκπαίδευση. Ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την υποστήριξη των πολιτικών αυτών θα πρέπει να ενθαρρύνεται. Βλέπουμε επίσης, την ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας των τοπικών και περιφερειακών φορέων, ως ουσιαστική, και στόχος μας είναι να ξεκινήσουν συγκεκριμένες δράσεις, προς αυτή την προοπτική» σημείωσε ο κυβερνήτης της Γκίζας και συμπρόεδρος της ARLEM ,Youssef Ali Abd El-Rahman .
Στην καθοριστική ευθύνη των τοπικών και περιφερειακών αρχών ως «παραγόντων αλλαγής» κατά τη μεταβατική φάση στη Νότια Μεσόγειο, επικεντρώθηκε η Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση των Κρίσεων Kristalina Georgieva, απευθυνόμενη στα μέλη της ARLEM, , τονίζοντας ότι οι πόλεις και οι περιφέρειες πρέπει να εκπληρώνουν το τρίπτυχο του «κυματροθραύστη», του σταθεροποιητή και του ενισχυτή της φωνής του λαού. Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM) Fathallah Sijilmassi ο οποίος υπέγραψε μια επιστολή συνεργασίας με την ARLEM έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αρνητικές συνέπειες που απορρέουν από την απουσία ενός μοντέλου περιφερειακής συνεργασίας. Όπως είπε η Μεσόγειος είναι μια από τις πλέον αδύναμες περιφέρειες στον κόσμο και για αυτό το λόγο πρέπει να κινηθεί ουσιαστικά προς την περιφερειακή συνεργασία. Και τόνισε ότι η απασχόληση, ως επίκεντρο των προτεραιοτήτων της UfM, θα πρέπει να υποστηρίξει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία «παραγωγικών και ποιοτικών θέσεων εργασίας» στις χώρες της Μεσογείου. Οι στόχοι της ARLEM για το 2013 εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια με την υιοθέτηση της έκθεσης για την εδαφική διάσταση της UfM, και εστιάζονται σε τρεις προτεραιότητες: Στην εδραίωση της αποκέντρωσης της αποκέντρωσης και της περιφερειοποίησης Στη διασφάλιση ότι οι προτεραιότητες της UfM περιλαμβάνουν μια εδαφική διάσταση Στην ανάπτυξη μια μακρο-περιφερειακής στρατηγικής και πολιτικής συνοχής στην ευρωμεσογειακή περιοχή Στη σύνοδο συζητήθηκε επίσης ο ρόλος των πόλεων και των περιφερειών σε σχέση με δύο συγκεκριμένα θέματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη Μεσόγειο: Την προώθηση του πράσινου τουρισμού, και τον εκμοντερνισμό της τεχνικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.