Καμίνης: Αυστηρότεροι έλεγχοι – απλούστερες διαδικασίες

kaminis3

Αξίζει να σταθούμε σε κάτι που έχει φωτιστεί ελάχιστα στο δημόσιο διάλογο, αναφέρει σε συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης. Αναφέρεται στις  παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης. Για μια «τρικλοποδιά» που το ίδιο το κράτος βάζει στον εαυτό του, αυτοεγκλωβιζόμενο σε περίπλοκες διαδικασίες, προκειμένου να αποφύγει τις αμαρτίες του παρελθόντος.
Έτσι, λέει ο δήμαρχος Αθηναίων, προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας, η Πολιτεία έχει δημιουργήσει μηχανισμούς, διαδικασίες καθώς και ένα ιδιαιτέρως πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο, που σε συνδυασμό με τις διοικητικές επικαλύψεις, να οδηγούν σε μία άνευ προηγουμένου ακινησία. Αυτό αναδεικνύεται σήμερα ως το μεγάλο πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης και ταυτοχρόνως το μεγάλο στοίχημα: πώς οι διαδικασίες ελέγχου και το νομοθετικό πλαίσιο δεν θα προκαλούν ασφυξία στη Δημόσια Διοίκηση.
Το μοντέλο διοίκησης πρέπει να αντιστραφεί. Οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν απλούστερες και να υπάρχουν εκ των υστέρων αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί, που δειγματοληπτικά θα εξετάζουν εξονυχιστικά τις πράξεις ή τις παραλείψεις των δημοσίων οργάνων. Και όπου βρίσκουν σοβαρή παρανομία ή παρατυπία, τότε να επιβάλλονται αυστηρές ποινικές ή διοικητικές κυρώσεις. Πρέπει η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, πριν είναι πολύ αργά, άμεσα να απεγκλωβιστεί από την ενοχική αντιμετώπιση της λειτουργίας της, ως a priori ύποπτης ή ευεπίφορης σε αδιαφάνεια. Το Δημόσιο – και σε αυτό σαφώς περιλαμβάνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση – εκτός από τις υπόλοιπες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, πρέπει να απαλλαγεί από το άγος της απραξίας, καθώς και από τη σωρευμένη εντύπωση ότι είναι ανήμπορο να σταθεί δίπλα στον πολίτη, στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Διότι, από τα πράγματα αποδεικνύεται, ότι είναι το μόνο που μπορεί να το πράξει.