Νέα οχήματα καθαριότητας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη

Νέα σημαντική παρέμβαση στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε τις αποφάσεις ένταξης επτά (7) πράξεων, συνολικού προϋπολογισμού 24.999.952,23 €,  που αφορούν τους Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Καλαμαριάς, Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, Δήμος Νεάπολης Συκεών, Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, Δήμος Παύλου Μελά) και περιλαμβάνουν την αντικατάσταση ή βελτίωση ρυπογόνων δημοτικών οχημάτων με νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η αντικατάσταση συνολικά 231 οχημάτων στο σύνολο των Δήμων, εκ των οποίων 96 απορριμματοφόρα, 55 φορτηγά και ημιφορτηγά και 80 λοιπά οχήματα.

Στόχος των πράξεων είναι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ειδικότερα η μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί την περιοχή με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι πράξεις θα χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής.

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, με διαφάνεια και χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου να υλοποιήσουμε έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας. Ένας από τους βασικούς άξονες προτεραιότητας της πολιτικής μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αντικατάσταση 231 οχημάτων στους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος με νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας κινείται στην κατεύθυνση αυτή. Τα νέα οχήματα θα συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση του λειτουργικού κόστους της αποκομιδής των απορριμμάτων και αποτελούν ένα από τα πρώτα βήματα για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, φιλικών προς το περιβάλλον», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.