Σινε-Μαθήματα από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας

logo_cinemathimata

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, διαμέσου της Υπεύθυνης των Πολιτιστικών Θεμάτων κ. Ευαγγελίας Κουνέλη, οργανώνει σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών που εκπονούν πολιτιστικά προγράμματα με θέμα την αξιοποίηση του κινηματογράφου στο σχολείο, αλλά και για κάθε άλλον ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό, με τον τίτλο: «Σινε-Μαθήματα».
Ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων με θέμα «Εκπαιδεύοντας θεατές…» στοχεύει στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα που αφορούν τρόπους θέασης της κινηματογραφικής ταινίας, ερμηνευτικών προσεγγίσεων και κριτικών του περιεχομένου της, συζήτησης και διαχείρισης σχετικών ερωτημάτων και γενικότερα σε μια εισαγωγή στην κατανόηση της κινηματογραφικής γλώσσας και την παιδαγωγική αξιοποίησή της.
Τα σεμινάρια, 3ωρης διάρκειας, θα περιλαμβάνουν προβολή ταινιών και συζήτηση γύρω από τη θεματολογία και το περιεχόμενο της ταινίας, με μικρή εισήγηση – πρόλογο, από ειδικούς ομιλητές, παράλληλες προβολές αποσπασμάτων από ταινίες συναφούς θεματολογίας κ.λπ.
Η επιλογή των ταινιών, το περιεχόμενο των οποίων αφορά σε θέματα σχετικά με την εκπαιδευτική πραγματικότητα, τις σχέσεις εκπαιδευτικών – μαθητών κ.λπ.,  γίνεται με κριτήρια παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά από την Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων σε συνεργασία με ειδικούς του κινηματογράφου (σκηνοθέτες, κριτικούς κινηματογράφου, ηθοποιούς κ.λπ.), οι οποίοι θα συμμετέχουν στις συζητήσεις ως προσκεκλημένοι ομιλητές, προκειμένου να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη προσέγγιση και αξιοποίηση των ταινιών.
Ο αριθμός των σεμιναρίων θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Προγραμματίζονται 6-8 προβολές, μία ανά 15νθήμερο. Ο πρώτος κύκλος θα κλείσει με μια ημερίδα με θέμα τον κινηματογράφο στην εκπαίδευση, στην οποία θα υποστηριχθεί και θεωρητικά όλη αυτή η εμπειρία.

Για τη διευκόλυνση της οργάνωσης, παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το 2ο σεμινάριο να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail των Πολιτιστικών Θεμάτων: [email protected] μέχρι τις 2 Μαρτίου 2013.