Παράνομα πάρκινγκ δημιουργούν αντικίνητρα για επενδύσεις στάθμευσης

ypaitrio_parking

Εκατοντάδες παράνομα υπαίθρια πάρκινγκ που λειτουργούν στην Αθηνα και οι ελλείψεις ελέγχου, δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και αντικίνητρα για επενδύσεις στάθμευσης. Οπως καταγγέλλει η Ενωση Επιχειρηματιών Σταθμών Αυτοκινήτων Νομού Αττικής, εκατοντάδες υπαίθριοι χώροι στάθμευσης, λειτουργούν σήμερα χωρίς άδεια νυχτερινής λειτουργίας, χωρίς τις απαραίτητες μελέτες, χωρίς όρους ασφαλείας και χωρίς φύλακες, εξασφαλίζοντας ένα πολύ χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους ασφάλειας και μεγάλους όγκους φοροδιαφυγής.

Ελλειψη αστυνομικών ελέγχων
ypaitrio_parking2   ypaitrio_parking3

Η αρμόδια διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών διενήργησε τους απαραίτητους ελέγχους μετά από την καταγγελία της ΕΕΣΑΝΑ, και διαπίστωσε την παράνομη λειτουργία, όμως από εκεί και πέρα αναλαμβάνει η αστυνομία που δηλώνει αδύναμη ελλείψει προσωπικού.
Τις νυχτερινές άλλωστε ώρες όπου και όποτε η αστυνομία διαπιστώσει ότι υπάρχουν αυτοκίνητα μέσα στους υπαίθριους χώρους και με κλειδωμένη μπάρα, δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος εκεί ιδιοκτήτης ή φύλακας.
Τα περισσότερα υπαίθρια πάρκινγκ έχουν άδεια λειτουργίας μέχρι τις 6 το απόγευμα, όμως λειτουργούν και όλο το βράδυ αφού οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων έχουν κλειδιά και τα σταθμεύουν εκεί πληρώνοντας προφανώς σε μαύρο χρήμα το αντίτιμο.

Το ιδιότυπο αυτό καθεστώς λειτουργίας των υπαίθριων πάρκινγκ δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και αντικίνητρο για επενδύσεις, αφού με παράνομο τρόπο μπορεί κανείς να σταθμεύσει σε κλειστό χώρο το αυτοκίνητό του, με πολύ χαμηλότερο κόστος από το βιώσιμο για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.

Ούτε ελεγχόμενη στάθμευση
Κάτι ανάλογο καταγγέλλουν και επενδυτές φυλασσόμενων στεγασμένων χώρων στάθμευσης που ζητάνε από τους δήμους να ελέγξουν την στάθμευση σε μια απόσταση γύρω από τον χώρο της επένδυσης ιδιαίτερα σε εμπορικές περιοχές. Η άρνηση των δημοτικών αρχών να συμβασιοποιήσουν την απαγόρευσης της στάθμευσης σε μια συγκεκριμένη απόσταση από τα υπόγεια πάρκινγκ κυρίως των πλατειών, καθιστά επισφαλή την επένδυση και οδηγεί βέβαια σε μια διστακτικότητα και ατέρμονη συζήτηση.