Να δοθεί λύση από την Κεντρική Διοίκηση στα συσσωρευμένα χρέη του ΕΔΣΝΑ

sgouros_aporrimmata

Να δοθεί άμεσα λύση στα συσσωρευμένα από το παρελθόν υπέρογκα χρέη του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής ζήτησε από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.
Ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι ο ΕΔΣΝΑ θα πρέπει να είναι απαλλαγμένος από τα χρέη του παρελθόντος, για να προχωρήσει απρόσκοπτα στους διαγωνισμούς κατασκευής των νέων, σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικών του ΕΔΣΝΑ τα χρέη παρελθόντων οικονομικών ετών ανέρχονται στα 76,2 εκ. € από το 2008 και καθώς ο Σύνδεσμος δεν ανήκει στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης δεν έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στις θετικές ρυθμίσεις περί ληξιπρόθεσμων οφειλών κατ’ αντιστοιχία με τους λοιπούς ΟΤΑ της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα διοίκηση του Συνδέσμου, στην οποία για πρώτη φορά με τον Νόμο του Καλλικράτη επικεφαλής τέθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής, εκπρόσωπος δηλαδή του β’ βαθμού αυτοδιοίκησης, βρέθηκε από 01/01/2012 αντιμέτωπη με χρέη και κατασχέσεις σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ΕΔΣΝΑ.
Χάρη στις προσπάθειες εξυγίανσης και νοικοκυρέματος που καταβλήθηκαν, οι κατασχέσεις ήρθησαν.
Παρόλα αυτά ωστόσο, τα χρέη του Συνδέσμου εξακολουθούν να κινούνται σε δυσθεώρητα ύψη. Από την άλλη πλευρά, τα κύρια έσοδα του φορέα που είναι οι εισφορές των Δήμων μελών του, δηλαδή όλων των δήμων της Αττικής, βαίνουν μειούμενα.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Το μπαλόνι του χρέους θα σκάσει. Τα χρέη βέβαια του ΕΔΣΝΑ δεν τα δημιουργήσαμε εμείς. Τα κληρονομήσαμε και προσπαθούμε όλο αυτόν τον καιρό να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που υπάρχουν χωρίς να χρειαστεί να βάλουμε λουκέτο. Ανάλογα με τα λιγοστά έσοδα που λαμβάνουμε αποπληρώνουμε και τις υποχρεώσεις που υπάρχουν, τακτικά και νοικοκυρεμένα. Τα χρέη ωστόσο που υπάρχουν υπερβαίνουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό του Συνδέσμου και θα πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση, την οποία έχουμε ενημερώσει εγγράφως να δώσει λύση. Η εύκολη λύση για μας θα ήταν να αυξήσουμε το τέλος εισόδου των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ. Δεν το κάνουμε γιατί αντιλαμβανόμαστε τη δυσχερή οικονομική θέση Δήμων και πολιτών. Δεν θα μετακυλήσουμε στους πολίτες τα βάρη του παρελθόντος. Η ένταξη του ΕΔΣΝΑ στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η ανάληψη υποχρέωσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος του κόστους των απαλλοτριώσεων και από το Υπουργείο Εσωτερικών του κόστους για τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι ενέργειες επιβεβλημένες προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που υπάρχει. Ο ΕΔΣΝΑ θα πρέπει να συμμετάσχει στον Ανταγωνιστικό Διάλογο και σε όλες τις διαδικασίες κατασκευής των νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων απαλλαγμένος από τα χρέη του παρελθόντος».