Πρόγραμμα Πρόληψης Υγείας σε σχολεία του Δήμου Αιγάλεω

prolipisi_sxol3

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 1 Μαρτίου, με την εξέταση των μαθητών του 5ου Γυμνασίου, το πιλοτικό Πρόγραμμα Πρόληψης στα Σχολεία που υλοποιεί ο Δήμος Αιγάλεω, ως μέλος του  Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας. Το πρόγραμμα, που βρήκε θετική ανταπόκριση από γονείς και εκπαιδευτικούς,  έχει ήδη υλοποιηθεί στα 6ο και 11ο Δημοτικά σχολεία και στο 2ο Γυμνάσιο Αιγάλεω.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο συντονίζεται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, ένας παιδίατρος από το Αττικό Νοσοκομείο και δύο εθελοντές ιατροί, ένας οδοντίατρος και  ένας ορθοπεδικός, εξετάζουν τους μικρούς   μαθητές και συμπληρώνουν μια καρτέλα με τα ευρήματα τους, η οποία δίνεται στους γονείς. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο κάποιος μαθητής να παραπεμφθεί  για περαιτέρω εξετάσεις, συμπληρώνεται το αντίστοιχο παραπεμπτικό. Η εξέταση των μαθητών γίνεται κατόπιν έγγραφης συγκατάθεσης των γονέων ή των κηδεμόνων τους.
Ο Δήμος Αιγάλεω είναι μεταξύ των πρώτων  Δήμων που υλοποιούν το πρόγραμμα αυτό,  το οποία εφαρμόζεται πιλοτικά τη φετινή σχολική χρόνια, και σχεδιάζεται η συνέχισή του και την επόμενη σχολική χρονιά με επισκέψεις των ιατρών σε περισσότερα σχολεία.

prolipsi_sxoleio2mik  prolipsi_sxoleio1mik

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα που εκπονούν οι δήμοι, καθώς εκτός του εκτεταμένου φαινομένου ανασφάλιστων παιδιών, μία απ΄τις σημαντικότερες πρόσφορες σήμερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η έγκαιρη διάγνωση, ενημέρωση και πρόληψη στον τομέα της υγείας των κατοίκων και ειδικότερα των παιδιών.
Η έγκαιρη διάγνωση και η ενημέρωση, αποτελούν τους βασικούς συντελεστές μείωσης του κόστους οικογενειακών υγειονομικών δαπανών. Επιπλέον η παθολογική κατάσταση ενός παιδιού είναι διαπιστωμένο ότι δημιουργεί γενικότερα προβλήματα στο σχολικό περιβάλλον