Μέχρι τρίμηνη παράταση εκλογών

dimar

Ανάμεσα στην κόντρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία στο θέμα της παράτασης της εκλογικής θητείας των δημοτικών αρχών καθώς η ΔΗΜΑΡ κατέληξε σχεδόν, σε πρόσφατη αυτοδιοικητική συνάντηση, ότι θα δεχόταν την αποσύνδεση των δημοτικών εκλογών από τις ευρωεκλογές και αυτό σημαίνει δημοτικές εκλογές μέχρι τον Σεπτέμβριο.

 Από την  άλλη όμως η Νέα Δημοκρατία δέχεται ισχυρές πιέσεις από το ΠΑΣΟΚ για την παράταση για ένα χρόνο. Στο ΠΑΣΟΚ που διαθέτει την πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών και τοπικών μηχανισμών, εκτιμούν ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να γίνουν πρώτον όταν έχει μπει η χώρα σε περίοδο ανάκαμψης και δεύτερον με τις υπάρχουσες δημοτικές αρχές που αποτελούν έναν πολύ σημαντικό εκλογικό μηχανισμό. Στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου που βλέπει ότι ο μόνος σχεδόν πυλώνας που του έχει μείνει αλώβητος, είναι ο τομέας αυτοδιοίκησης, θεωρούν μείζονος σημασίας το θέμα για το μέλλον του κόμματος.

Ποιές δυνάμεις υπερ και κατά

Σύμμαχοι στις πιέσεις προς το Υπ. Εσωτερικών και στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι και οι δεξιοί νυν  δήμαρχοι  που εκτιμούν ότι μια παράταση θητείας θα τους δώσει την ευκαιρία να έχουν στον προεκλογικό απολογισμό τους περισσότερα έργα. 

Όμως από την άλλη, αντίπαλοι της σκέψης της παράτασης παρουσιάζονται σχεδόν όλες οι αντιπολιτεύσεις δεξιών και κεντροαριστερών υποψηφίων δημάρχων.

Υπερ της παράτασης είναι και ένα σοβαρό κομμάτι της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχει σε δημοτικές αρχές  συνεργασίας. Όμως το τμήμα αυτοδιοίκησης κατέληξε ότι η παράταση των εκλογών δεν μπορεί να είναι πέραν του τριμήνου.Ετσι στην κυβέρνηση μπαίνει και θέμα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που χωρίς την ΔΗΜΑΡ δεν συγκεντρώνεται. Ένα σχέδιο νόμου που θα αντιμετωπίσει και συνταγματικά κωλύματα εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολο να περάσει από  τη Βουλή. Ετσι και η απάντηση του Υπ. Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη σε ερώτηση στη Βουλή ήταν ότι το θέμα διερευνάται νομικά. Όμως η αλήθεια είναι ότι βασικά διερευνάται πολιτικά.  Όπως έλεγαν παράγοντες του Υπ. Εσωτερικών σε χθεσινοβραδινή συνάντηση, οι πιθανότητες να προχωρήσει τελικά μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση είναι πολύ μικρές. Περισσότερο απασχολεί την Κυβέρνηση η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση δύο ξεχωριστών ψηφοδελτίων Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων. Όλα τα κόμματα είναι κατ’ αρχήν θετικά. Η σύγκρουση αναμένεται να εστιαστεί σε επιμέρους τεχνικά ζητήματα.