Μια νέα αγορά χωρίς μεσάζοντες καθιερώθηκε

mesaz_paysanias

Μια νέα λαϊκή αγορά χωρίς μεσάζοντες έχει αναπτυχθεί πια καθολικά σε όλους τους δήμους της Αττικής και η συμμετοχή του κόσμου είναι τεράστια. Κάθε Κυριακή πια πέντε και δέκα δήμοι καμιά φορά, είτε κινήματα πολιτών, διοργανώνουν ραντεβού κατόπιν παραγγελιών με το μότο “Συμμετέχουμε στο κίνημα χωρίς μεσάζοντες”. Στην Παλλήνη που ξεκίνησε η πρωτοβουλία έφτασαν τις 8.000 παραγγελίες ενώ πουλήθηκαν αρκετοί τόνοι προϊόντων.  Σε άλλους δήμους όπως στο Γαλάτσι, το Βύρωνα και τη Νέα Σμύρνη οι παραγγελίες έφτασαν σε αρκετά ψηλότερα επίπεδα.
Σε μερικούς δήμους την πρωτοβουλία ανέλαβαν είτε κινήσεις πολιτών είτε παρατάξεις της αντιπολίτευσης όπως στην Αγία Παρασκευή, στο Χολαργό, στο Γαλάτσι κλπ.
Σε κάποιους δήμους όπως στον Βύρωνα και στην Ηλιούπολη έχει ξεκινήσει και ο θεσμός του Χωριού Παραγωγών με τακτική πια λειτουργία.
Σε κάποιους δήμους όπως στην Παλλήνη που διαθέτει και ηλεκτρονική πλατφόρμα στο http://www.marketpallinis.gr ζητούνται πιστοποιητικά και χαρτιά προέλευσης των προϊόντων. Σε κάποιους άλλους η αγορά στήνεται με πολύ πιο πρόχειρους τρόπους.

Ανάγκη ελέγχου του κινήματος

Ομως πολλοί πια μιλάνε για την ανάγκη συντονιστικού οργάνου στην Αττική. Κάτι που είχε ξεκινήσει ως πρωτοβουλία από τους Δήμους Καισιαριανής, Ζωγράφου, Αγίου Δημητρίου και Ηλιούπολης αλλά τελικά δεν προχώρησε.
Οι αγνοί παραγωγοί πάντως μιλάνε ήδη για κομπίνες, επιτήδειους και νοθεύσεις, όπως και για μικροσκανδαλάκια από δημοτικές αρχές που κάνουν ειδικές επιλογές παραγωγών παραβιάζοντας τα αντικειμενικά αξιοκρατικά κριτήρια.

Συχνό το φαινόμενο παραγωγοί να πουλάνε κι άλλα προϊόντα που δεν καλλιεργούν κάνοντας τους μεσάζοντες. Αλλοι πάλι πουλάνε αθροιστικά, πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που μπορεί να αποδώσει η ιδιοκτησία τους.

Αυτό που έχει επιτύχει και αποδώσει μέχρι σήμερα φαίνεται να είναι η ποιότητα αφού οι περισσότεροι διοργανωτές κάνουν σαφές στους παραγωγούς ότι έτσι και ακούσουν παράπονα βρίσκονται αυτομάτως εκτός αγοράς.