Ημερίδα για τον ρόλο της Δημοτικής Κοινότητας

Ο ουσιαστικός ρόλος και η εφαρμοσμένη πολιτική, ίσως και η κατάργηση των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων,  θα είναι το αντικείμενο της Ημερίδας που θα διοργανωθεί την Πέμπτη 23 Μαΐου 21013, στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δημαρχείου Παπάγου – Χολαργού. Η πρωτοβουλία ανήκει στο δήμο Παπάγου – Χολαργού και πιο συγκεκριμένα στην πρόεδρο του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Εσωτερικών.
Γι αυτό το λόγο άλλωστε το Σάββατο πραγματοποιήθηκε συνάντηση στον Κουβαρά υπό την προεδρία του κ. Κίτσου Ιωάννη, Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κουβαρά, των Προέδρων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων της Ανατολικής Αττικής με αντικείμενο την προετοιμασία της Ημερίδας που θα έχει τίτλο « Ο ρόλος της Δημοτικής Κοινότητας και ο νέος δήμος του μέλλοντος »
Το θέμα είχε φέρει προ ημερών στο Δ.Σ. της ΠΕΔΑ και ο Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού κ. Βασίλειος Ξύδης.
«Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», έχουν διαπιστωθεί αδυναμίες στην εφαρμογή του» αναφέρουν οι διοργανωτές.
«Υπάρχουν πολλά προβλήματα – πολλές ατέλειες και ασάφειες – που κατά βάση οφείλονται στην προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Υπάρχουν πολλά θέματα που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν και επανεξετασθούν.
Κύριο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι οι αρμοδιότητες που καθορίζονται για τον πρόεδρο και το συμβούλιο της Δ.Τ.Κ. δεν συνοδεύονται και από ανάλογες προβλέψεις για τα μέσα με τα οποία θα της επιτελέσουν. Επιπλέον, δεν υπάρχει σαφής και συγκεκριμένη πρόβλεψη για την οργάνωση των απαιτούμενων γραφείων και προσωπικού, ενώ από την άλλη, οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις που καθορίζει ο νόμος απαιτούν πλήρη απασχόληση και σημαντικό γραμματειακό έργο.
Παρ’ όλο που η αρμοδιότητα των Συμβουλίων των Δ.Τ.Κ. είναι κατ’ αρχήν εισηγητική-γνωμοδοτική, υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις αρμοδιότητες με ευθύνη υπογραφής χωρίς να υπάρχει η ανάλογη δικαιοδοσία επί των οργάνων τα οποία την εκτελούν. Υπάρχει επίσης επικάλυψη με αρμοδιότητες άλλων οργάνων (κυρίως κατά τόπον αντιδημάρχους), επειδή ακριβώς δεν υπάρχει σαφήνεια στις αρμοδιότητες και την λειτουργία των Δ.Τ.Κ..
Θεωρήθηκε λοιπόν ότι θα ήταν χρήσιμο και σκόπιμο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δ.Τ.Κ. να συζητηθούν ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα τόσο για την αντιμετώπισή τους σήμερα όσο και για ενδεχόμενες βελτιώσεις στο μέλλον. Για τους παραπάνω λόγους αποφασίσθηκε η διοργάνωση του Συνεδρίου, με σκοπό να τεθούν τα προβλήματα και οι εμπειρίες από την μέχρι τώρα λειτουργία του θεσμού των Δ.Τ.Κ. στην περιοχή της Αττικής και να προταθούν λύσεις, ενώ έγκυροι επιστήμονες θα καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα.
Το Συνέδριο θα δύο  κύριες ενότητες:
1.    Δημοτικές Κοινότητες:  Ένας νέος θεσμός ενδοδημοτικής αποκέντρωσης
2.    Οι γνώμες των ειδικών –Προτάσεις πολιτικής.

Στην συνάντηση του τομέα Ανατολικής Αττικής συμμετείχαν οι:
Χρύσα Παρίση : Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Παπάγου
Σπύρος Νανόπουλος : Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Παιανίας
Ταμπουράκης Νικόλαος : Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Γλυκών Νερών
Γιαννάτος Σωτήριος : Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Σπατών
Λουκάς Αθανάσιος : Σύμβουλος Τοπικού Συμβουλίου Σπατών
Δήμητρα Σαρρή : Σύμβουλος Τοπικού Συμβουλίου Αρτέμιδας
Αλεξάνδρα Ράπτη : Σύμβουλος Τοπικού Συμβουλίου Αρτέμιδας
Μαίρη Κανέλλου : Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Βάρης
Αλέκα Κάρτσωνα : Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Βούλας
Γεώργιος Μαυρωτάς : Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Βουλιαγμένης
Γεράσιμος Κολαξής : Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Καλυβίων
Εμμανουήλ Χαρίτος : Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Αναβύσσου
Αικατερίνη Γκούμα : Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Σαρωνίδας
Ιωάννης Μακροδημήτρης : Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Παλαιάς Φώκαιας
Παναγιώτα Ντούνα : Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Λαυρίου
Κωνσταντίνος Αθανασίου : Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Κερατέας
Νικήτας Kαΐλας : Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Αγίου Κωνσταντίνου