Κινδυνεύουν υπάλληλοι δήμων όπου δεν χτυπούσαν κάρτα

grafeia

Την επιδείνωση της κατάστασης αδράνειας και λευκής απεργίας θα φέρει όπως αναμένεται το πακέτο συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας αφού ουσιαστικά ψάχνουν 15.000 θύματα μέσα στο Δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του 2014.
Ο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης ένιωσε την ανάγκη να βγάλει ανακοίνωση non paper για να διασκεδάσει τις πρώτες εντυπώσεις. Με την ανακοίνωσή του επιμένει στην αξιολόγηση, όμως αυτή είναι μια ευχή που δεν έχει προσδιοριστεί.
Οι αποχωρήσεις λέει ο Υπουργός θα προκύψουν  από τέσσερις «πηγές»:
1.     Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν διότι δεν είναι βιώσιμες και δεν εξυπηρετούν ανάγκες επιτακτικές. Οι κατάργησή τους θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση σκοπιμότητας της ύπαρξής τους. Οι υπάλληλοί ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν εκεί θα έχουν όλη την κοινωνική προστασία που προβλέπεται από την νομοθεσία και  θα τους παρασχεθεί πρόσθετη προστασία ως αντιστάθμισμα της αποχώρησής τους. Εδώ εμπίπτουν όλα τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων τα οποία κινδυνεύουν να μπουν υπό κρίση.
2.     Από οργανισμούς του δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους. Οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν σε πλεονάζουσες θέσεις θα αξιολογηθούν, αφού αποτιμηθούν τα προσόντα τους   και είτε θα μετακινηθούν είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς με αντιπαροχή κινήτρων.
3.     Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια. Αυτή είναι μια ομάδα υπαλλήλων στους δήμους που ίσως αυξηθεί ραγδαία με την εντατικοποίηση των εέλγχων παρελθόντων ετών.
4.     Ένα μέρος θα προέλθει ακόμη από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μετά από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον  επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων). Εδώ έχουν ήδη εντοπιστεί 800 υπάλληλοι δήμων.
Ομως ο Υπουργός στην ανακοίνωση του εκφράζει τους φόβους του:
“Αυθαίρετες λέει και οριζόντιες απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό. Δεν θα ήταν πράξη δικαιοσύνης αλλά καταστροφή για την κοινωνία που μετράει ήδη ενάμιση εκατομμύριο ανέργους και για τη διοίκηση που δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στοιχειωδώς, αφού το προσωπικό της είναι ούτως ή άλλως επικίνδυνα μειωμένο”.
Φόβοι πάντως εκφράζονται για τους υπαλλήλους δήμων που μέχρι πρότινος δεν χτυπούσαν κάρτα και οι οποίοι θα χαρακτηριστούν από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης ως κοπανατζήδες παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς έκαναν ακόμη και υπερωρίες χωρίς να τις πληρώνονται.