Σήμα κινδύνου για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Σήμα κινδύνου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα και την αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών εξέπεμψε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, με αφορμή επιστολή του Κοινοτικού Επιτρόπου κ. Χαν προς την Κυβέρνηση.
Στην επιστολή του ο κ. Χαν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η αντιμετώπιση του θέματος των ανεξέλεγκτων χωματερών, καθώς και οι καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για νέα έργα υποδομών θέτουν σε αμφισβήτηση τη διοικητική ικανότητα και οργάνωση στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα. Επισημαίνει ακόμη ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας των διατιθέμενων κοινοτικών πόρων για τη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων και της ταυτόχρονης επιβολής προστίμων για τη μη αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Κάνει λόγο για έλλειψη συντονισμού, διάχυση αρμοδιοτήτων και έλλειψη πολιτικής βούλησης για ανάληψη δράσης.
«Όλα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Χαν τα έχουμε θέσει από την πρώτη στιγμή και με κάθε ευκαιρία στην Κυβέρνηση. Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε για ακόμη μια φορά. Εάν είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες εγκαίρως, σήμερα δεν θα κινούμασταν επί ξυρού ακμής. Είναι προφανές ότι δεν μας λείπει η κατάρτιση, δεν μας λείπει η γνώση. Αυτό που λείπει είναι η συνοχή και το αποτέλεσμα. Εμείς δείξαμε τη βούλησή μας, προκηρύσσοντας τους διαγωνισμούς για την κατασκευή 4 νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και για την αποκατάσταση 11 ΧΑΔΑ στην Αττική και στα νησιά. Ο καθένας ας αναλάβει πλέον τις ευθύνες του» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός.