Για ανάσχεση της ανεργίας μέσω των δήμων πιέζει το ΠΑΣΟΚ

Στην πρώτη θέση του καταλόγου των προτεραιοτήτων του ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες εβδομάδες βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στον πόλεμο κατά της ανεργίας σύμφωνα με ενημερωτική ανακοίνωση που εξέδωσε.
Το πρώτο σημείο αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, είναι το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας για το οποίο το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο κ. Βενιζέλος έδωσαν  μάχη μέχρι να ψηφιστούν οι σχετικές νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις που περιλήφθησαν με τη μορφή τροπολογίας στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο. Η Ελλάδα καταγράφει πλέον την υψηλότερη ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να αποφευχθεί  ο κίνδυνος να υπάρξει θετικός ρυθμός ανάπτυξης χωρίς δημιουργία θέσεων εργασίας. Ταυτοχρόνως οι επόμενοι μήνες του 2013 θα είναι δύσκολοι για  τις επιχειρήσεις σε πολλούς κλάδους που έχουν ανάγκη στήριξης καθώς, παρά την ενίσχυση της ευελιξίας,  η αγορά εργασίας είναι δύσκολο να ισορροπήσει.
Για το λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην ενεργοποίηση και των  δυο πυλώνων της πρότασης του πού έχει καταστεί νόμος: και στο πρόγραμμα ενίσχυσης υφιστάμενων θέσεων εργασίας και στην προκήρυξη προσωρινών θέσεων απασχόλησης ανέργων στους ΟΤΑ ( κοινωφελής εργασία ) με επιλογή βάσει μοριοδότησης, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και χωρίς ενδιάμεσους φορείς.
Κρίσιμο σημείο για την εφαρμογή του προγράμματος θεωρεί το ΠΑΣΟΚ την μεταφορά υφιστάμενων  και αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ – μέσω και της ρήτρας ευελιξίας-στην απασχόληση. Αυτό προϋποθέτει την άμεση συνεργασία των υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας, τόσο για τη μεταφορά πόρων όσο και για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, προσχέδιο της οποίας έχει έτοιμο το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ προσβλέπει επίσης στην άμεση ενεργοποίηση των ΟΤΑ που είναι ο καταλυτικός παράγοντας για την εφαρμογή των προγραμμάτων προσωρινής απασχόλησης ανέργων με τις εγγυήσεις του νόμου που διασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.    

Για την απομάκρυνση Κικίλια η ανακοίνωση σημείανει ότι το ΠΑΣΟΚ θεώρησε άκομψη, αντιπαραγωγική και εκτός εποχής την αποπομπή του κ. Η. Κικιλια από την διοίκηση του ΟΑΕΔ την επόμενη της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και ενώ η ανεργία είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της κοινωνίας. Το στοίχημα για το  νέο διοικητή του ΟΑΕΔ είναι – σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ -η άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος  ανάσχεσης της ανεργίας.