Η προτάσεις της ΠΟΕ ΟΤΑ για την αξιολόγηση

poe_grafeia

1.    Να ολοκληρωθεί από όλους τους Ο.Τ.Α. η σύνταξη των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) με πρόβλεψη και των αρμοδιοτήτων του Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης). Υπήρχε καταληκτική ημερομηνία (Ιούνιος 2011).
2.    Καταγραφή έως το τέλος Οκτωβρίου 2013 των αναγκών σε προσωπικό των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού.
3.    Λέμε ΟΧΙ στην αξιολόγηση Οργανικών Μονάδων και Ανθρώπινου Δυναμικού που μόνο στόχο έχει να δικαιολογήσει την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στο πλαίσιο των μνημονιακών επιταγών. Λέμε ΝΑΙ στην πραγματική-ουσιαστική καταγραφή αναγκών και προσωπικού στην κατεύθυνση της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών. Λαμβάνοντας υπόψη τις αρμοδιότητες (130) που θα έπρεπε να μεταφερθούν με τον Ν.3852/2010 στις αρχές του 2013 (Καλλικράτης) αλλά και τον αριθμό του ανθρώπινου δυναμικού σε βάθος πενταετίας (συνταξιοδοτήσεις κ.λπ.).
4.    Αν με βάση τα παραπάνω προκύψει ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε Ο.Τ.Α. τότε μπορεί να υπάρξει μετακίνηση εντός του ίδιου Ο.Τ.Α. ή σε άλλους όμορους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και προγενέστερη εμπειρία.
Όμως είναι ξεκάθαρο ότι όλη η διαδικασία που μέχρι στιγμής μόνο επικοινωνιακά προωθείται είναι προσχηματική και δεν γίνεται για την καλύτερη οργάνωση και τη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς όφελος του πολίτη. Χρησιμοποιείται ως ένα ακόμη επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» από τη δικομματική κυβέρνηση, με μοναδικό σκοπό την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους προς την τρόικα για απολύσεις προσωπικού και περιορισμό των υπηρεσιών του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφετέρου για την κατάργηση βασικών κοινωνικών αγαθών (Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση κ.λπ.). Πολιτική που δεν έχει καμία σχέση με το συμφέρον των πολιτών και της κοινωνίας.
Και αυτό θα συμβεί την ίδια στιγμή που προετοιμάζουν την πρόσληψη μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας και τις «φιλόδοξες» Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) χιλιάδων εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να καλύψουν τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε υπηρεσίες που έχουν να κάνουν κυρίως  με την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών.
Τελικά είναι άξιο απορίας!!! Αν πλεονάζει (σύμφωνα με τους πιο κακόπιστους) προσωπικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προς τι η ανάγκη χιλιάδων προσλήψεων τέτοιου τύπου και μάλιστα σε θέσεις που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.