Δεν πήρε θέση ο Βενιζέλος για το σχέδιο εκλογικού νόμου

pasok-logo300

Στην ΚΕΔΕ παρέπεμψε το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του κ. Ευ. Βενιζέλος μετά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό εσωτερικών κ. Μιχελάκη.

  1. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και υπό την ιδιότητα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενημερώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και τον Αναπληρωτή υπουργό Λεωνίδα Γρηγοράκο, παρουσία και των Γενικών Γραμματέων Γιάννη Ιωαννίδη και Άγγελου Συρίγου,  για τις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών και βασικά για τον εκλογικό νόμο.
    Η ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την συνάντηση το ΠΑΣΟΚ δεν τοποθετείται επί του σχεδίου αλλά αναφέρει ότι «η οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία αφορά άμεσα ή έμμεσα και τον τρόπο διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, μπορεί να συζητηθεί μόνον σε στενή συνεργασία και απόλυτη συνεννόηση με  την ίδια την Τ. Α. και πιο συγκεκριμένα με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και την Κεντρική Ένωση Δήμων  Ελλάδας.  Πάντα δε υπό το πρίσμα της θεσμικής ενίσχυσης  της Τ.Α και της αναγνώρισης του ρόλου των τοπικών κοινωνιών, όχι μόνο σε ζητήματα δημοκρατικής συμμετοχής  αλλά και σε ζητήματα ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

Εντωμεταξύ τόσο ο κ. Ασκούνης, όσο και ο κ. Τζανακούλης (επικεφαλής των δύο παρατάξεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας) συνέδεσαν τον εκλογικό νόμο με την διαπραγμάτευση των οικονομικών. “Δεν μπαίνουμε είπαν στην συζήτηση του εκλογικού νόμου αν δεν λυθούν τα οικονομικά και δεν τηρηθούν τουλάχιστον τα υπεσχυμένα”. Ο κ. Τζανακούλης μάλιστα το δήλωσε και on camera.

Ετσι αν και οι κ. Κοιμήσης και Κυρίζογλου όπως και ο κ. Δανιηλίδης στις τοποθετήσεις τους στην ΚΕΔΕ ήταν αρνητικοί στις αλλαγές παραμονές εκλογών επικεντρώνοντας όμως στο θέμα της πλειοψηφικής σταθερής διοίκησης, φαίνεται ότι υπάρχει πια συναίνεση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν οι αλλαγές τουλάχιστον στο θέμα του ενιαίου ψηφοδελτίου.

Υπερ της αλλαγής άλλωστε τοποθετήθηκε και επισήμως το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.