Πρόγραμμα για την άρση των διοικητικών βαρών

ypes

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης το πρόγραμμα συνεργασίας του Υπουργείου με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την άρση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας. Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στην προτεραιότητα που έχει θέσει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τη μείωση της γραφειοκρατίας.
 
Πιο συγκεκριμένα, περίπου 150 δημόσιοι λειτουργοί, εθνικοί εμπειρογνώμονες και ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, δεκάδες κλαδικοί φορείς και οργανώσεις του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, συνεργάζονται στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς χαρτογράφησης της νομοθεσίας με τελικό στόχο τη μείωση κατά 25% των διοικητικών βαρών που λειτουργούν ανασταλτικά για την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη και ενισχύουν τα φαινόμενα διαφθοράς.
 
Παράλληλα, για πρώτη φορά αποκτάει θεσμική μορφή η ενεργός συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων μέσα από τη λειτουργία του Επιχειρηματικού Γνωμοδοτικού Συμβούλιου (BAC). Στο πλαίσιο αυτό,  ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ καταγράφουν τις απόψεις τους και συμμετέχουν στη διαδικασία διαμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου.  
 
Ήδη έχουν καταγραφεί 4.600 διοικητικά βάρη, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου, οριστικοποιείται ο εντοπισμός του 20% των υποχρεώσεων που έχουν το μεγαλύτερο διοικητικό κόστος και δημιουργούν την υψηλότερη όχληση.