Η υπονόμευση της Αυτοδιοίκησης ενισχύει ακραίες αντιδημοκρατικές αντιλήψεις

«Οσο μεγάλο πρόβλημα αποτελεί για μια χώρα η γιγάντωση των φαινομένων αδιαφάνειας στο δημόσιο βίο, αντίστοιχα μεγάλο πρόβλημα συνιστά και η υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών στη συνείδηση των πολιτών. Η ενίσχυση ακραίων αντιδημοκρατικών απόψεων στο εκλογικό σώμα οφείλεται και σε αυτή την υπονόμευση, σημείωσε στην ομιλία του στην ημερίδα «Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού κ. Νίκος Σαράντης.
Πολύ φοβάμαι είπε ότι άλλη μια φορά έχουμε χάσει το μέτρο ως κοινωνία. Αυτομαστιγωνόμαστε και ακυρώνουμε ακόμη και την πρόοδο που έχουμε επιτύχει.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγω της εγγύτητας της στον πολίτη, είναι χώρος όπου γίνονται εύκολα ορατά τόσο τα τυχόν φαινόμενα αδιαφανούς διαχείρισης
όσο και η πίεση των πολιτών για προσωπικές εύνοιες, με τη μορφή κυρίως των διορισμών. Υπήρξε λοιπόν και συνεχίζεται μια έντονη επίθεση απαξίωσης στην Αυτοδιοίκηση, που βρίσκει πρόθυμο ακροατήριο στα Μέσα Ενημέρωσης.
Ας θυμόμαστε όμως ότι η Αυτοδιοίκηση ευθύνεται μόνο για το 1% του συνολικού δημόσιου χρέους. Και αυτή η αναλογία υποδεικνύει ότι η όποια διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, δεν συντελέστηκε κυρίως στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Κατά βάση, οι Δήμοι της χώρας μεταφέρουν τους πόρους από τους ΚΑΠ και τα ανταποδοτικά τέλη στους λογαριασμούς μισθοδοσίας των εργαζομένων και στις πλέον ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες.
Προφανώς λοιπόν οι νέες ρυθμίσεις και εξελίξεις έχουν ακυρώσει στην πράξη και την άλλη πλευρά του προβλήματος, τις πελατειακές σχέσεις και μηχανισμούς.
Και είναι σαφές σε όποιον έχει πραγματική εικόνα του χώρου της Αυτοδιοίκησης ότι οι Δημοτικές Αρχές που βρίσκονται στη διοίκηση σήμερα δεν έχουν καμιά σχέση με αρνητικά στερεότυπα του παρελθόντος.
Παρά ταύτα, και οφείλω να το επισημάνω ότι συνεχίζονται οι απαξιωτικές αναφορές σε εκθέσεις ανεξάρτητων αρχών και σε δημοσιεύματα του Τύπου. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεχούς καλλιέργειας εντυπώσεων είναι η πριμοδότηση της κρίσης εμπιστοσύνης των πολιτών και της δυσπιστίας. Και η ενίσχυση ακραίων αντιδημοκρατικών απόψεων στο εκλογικό σώμα οφείλεται και σε αυτή την υπονόμευση, σημείωσε ο κ. Σαράντης.