Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας

Μια πετυχημένη πρωτοβουλία για την δημιουργία του Place Branding φαίνεται ότι αναπτύσσει ο δήμος Κιλκίς που διοργανώνει φέτος το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας που θα διαρκέσει από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου.  Για δεκατέσσερις μέρες, 21 θίασοι,  62 παραστάσεις,  23 έργα, 1 διεθνές εργαστήριο κοινωνικού θεάτρου για εφήβους, 3 σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, 1 σεμινάριο για κουκλοπαίκτες, 12 εργαστήρια στα δημοτικά σχολεία του Κιλκίς, 10 εργαστήρια στα γυμνάσια και λύκεια του Κιλκίς, 1 ημερίδα για το κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση με 19 ομιλητές, θα διαμορφώσουν το πρόγραμμα του μόνου Φεστιβαλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας της χώρας μας.
Καλλιτέχνες, κουκλοπαίκτες και θίασοι από την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Ν.Κορέα, την Σλοβενία, την Ιταλία και την Ελλάδα θα παίξουν στην πόλη του Κιλκίς και καλλιτέχνες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Ισπανία την Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν σεμινάρια και μαθήματα σε εκπαιδευτικούς και νέους κουκλοπαίκτες.

Στο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, από τις 3 έως τις 6 Οκτωβρίου, και η 5η Συνάντηση των νέων ελλήνων κουκλοπαικτών. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία του Φεστιβάλ σε συνεργασία με το Ελληνικό παράρτημα της UNIMA και το Φεστιβάλ “Σώματα και αντικείμενα σε κίνηση”. Στο πλαίσιο της συνάντησης κουκλοπαίκτες και καλλιτέχνες σωματικού θεάτρου που εστιάζουν στο θέατρο αντικείμενων από όλη την Ελλάδα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, συναντιούνται καλλιτεχνικά και δημιουργικά συνυπάρχουν και ανταλλάσουν  γνώσεις και τεχνικές, ενώ παρακολουθούν και σημαντικά σεμινάρια για την τέχνη τους. 35 παραστάσεις νέων κουκλοπαικτών θα παρουσιάσουν την δουλειά τους και μετά την αξιολόγηση τους από διεθνή ομάδα κριτών  θα επιλεγούν  δυο από αυτές με προοπτική να συμμετάσχουν σε αδελφοποιημένο φεστιβάλ κουκλοθεάτρου του εξωτερικού ή άλλα φεστιβάλ. Σημειώνεται ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς είναι αδελφοποιημένο και συνεργάζεται με διάφορα φεστιβάλ στο εξωτερικό (Ισπανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Ισραήλ, Πορτογαλία, Νότια Κορέα, Νότια Αφρική, Ουγγαρία, Τουρκία, Σερβία, Βέλγιο και Ιταλία)

Παράλληλα, θα λειτουργησει το 6ο Εργαστήριο για το κοινωνικό θέατρο, στο πλαίσιο του Φεστιβαλ, με θέμα «Ίλιγγος στο πέρασμα προς το κόσμο της εργασίας». Μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο εργαστήριο που θα λειτουργήσει από 30/09 έως 6/10 νέοι και νέες από 16 ετών.
Η 6η Ημερίδα για το κοινωνικό θέατρο, που αυτήν την χρονιά θα προτείνει δρώμενα και εμπειρίες σχετικά με την χρήση και εφαρμογή του θεάτρου και του κουκλοθεάτρου στην εκπαίδευση, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου σε συνεργασία με το Α.Π.Θ., το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανελλήνιο δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση. Θα παρουσιαστούν προγράμματα και εφαρμογές που δουλεύονται τώρα σε επιλεγμένα σχολεία (σε δημόσια δημοτικά σχολεία, στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια από φοιτητές της παιδαγωγικής σχολής)
Ο στόχος είναι να ανοίξει μια συζήτηση για το κουκλοθέατρο ως εκπαιδευτικό και αισθητικό εργαλείο μέσα στις τάξεις και στην καθημερινότητα του σχολείου.

Σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.