4η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Η 4η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Μέρα των Ζώων που γιορτάζεται κάθε χρόνο και αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την τοπική αυτοδιοίκηση αφού σειρά νόμων τα τελευταία χρόνια την καθιστούν υπεύθυνη τόσο για τα αδέσποτα, όσο και για την δημόσια υγεία στην κτηνοτροφία.
Σε πολλές περιοχές μάλιστα δραστηριοποιούνται ισχυρότατες εθελοντικές φιλοζωικές ομάδες οι οποίες συνεργάζονται και χρηματοδοτούνται με ειδικά κονδύλια του Υπ Εσωτερικών.  
Οι Νόμοι που διέπουν την υπόθεση των ζώων είναι εκτός από τις διατάξεις του Καλλικράτη και ο 2017/1992 «Ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς», ο Νόμος 3170/2003 «Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις» και ο Νόμος 1197/1981«Περί  προστασίας των ζωών» Ποινικές κυρώσεις.

Τα τελευτεία χρόνια αρκετοί δήμοι έχουν ξεκινήσει να γιορτάζουν την ημέρα των ζώων με σεμινάρια για την ενημέρωση των πολιτών ως προς την υπεύθυνη ιδιοκτησία κατοικιδίων, καθώς και διάφορες άλλες ευχάριστες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις μορφολογίας σκύλων και γατών κλπ.

Με το σύνθημα «αγαπήστε τα ζώα, όσο τους αξίζει», ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, διοργανώνει δράση  ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου,  την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013,  στην πλατεία Κοτζιά.
Στη δράση θα συμμετάσχουν ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας, ο Σύλλογος Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής, φιλοζωικά Σωματεία / Ενώσεις και φιλόζωοι πολίτες.
Από τις 09.00 έως τις 20.00 την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, θα λειτουργήσουν περίπτερα ενημέρωσης, καθώς και περίπτερο υιοθεσιών.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη το 1931 στη Φλωρεντία. Στόχος όσων διοργάνωσαν εκείνη την πρώτη εκδήλωση ήταν η ευαισθητοποίηση του κόσμου ως προς τα ζώα, άγρια και ήμερα και γιορτάζεται στη μνήμη του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, τον οποίο η Καθολική Εκκλησία έχει ανακηρύξει προστάτη των ζώων.