Αντιδρούν Σκανδαλίδης Κουκουλόπουλος στο νέο εκλογικό νόμο

Στα δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια δημάρχων και δημοτικών συμβούλων έχει καταλήξει τελικά η πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη και στην εξασφάλιση της πλειοψηφίας για τους δημάρχους στο δημοτικό συμβούλιο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του myota.gr.
Η πλειοψηφία του Δημάρχου θα είναι οριακή δηλαδή το 50% + 1 των δημοτικών συμβούλων οι οποίοι μάλιστα υπάρχει σοβαρή σκέψη να μειωθούν. Ο Υπουργός επισημαίνει στους συνεργάτες του ότι το 2006 υπήρχαν 6.000 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και το 2010, 10.000 που θεωρείται υπερβολικός αριθμός.
Το ενιαίο ψηφοδέλτιο των δημοτικών συμβούλων θα εκδίδεται σε βιβλιαράκι κατ’ αλφαβητική σειρά.
Επίσης όπως διαμορφώνεται η τελική πρόταση που θα καταθέσει σε διαβούλευση τον Νοέμβριο ο Υπουργός, για να θέσει υποψηφιότητα ένας πολίτης για δήμαρχος θα πρέπει να έχει συγκροτήσει ψηφοδέλτιο με τον πλήρη αριθμό των μελών του δημοτικού συμβουλίου προσαυξημένο κατά 50%.  Το όνομα της παράταξης θα αναγράφεται δίπλα στον κάθε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο.
Για να εκλεγεί όμως κάποιος δήμαρχος και οι δημοτικοί του σύμβουλοι, θα πρέπει να έχει λάβει το 5% των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του myota.gr εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να καταργηθούν τα τοπικά συμβούλια εντός Αττικής ενός είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταργηθούν στις έδρες των δήμων.

Η πρόταση όμως του κ. Μιχελάκη συναντάει την σθεναρή αντίσταση των κ. Σκανδαλίδη και Κουκουλόπουλου από το ΠΑΣΟΚ οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος παραμονές των εκλογών. Την ίδια θέση άλλωστε πήρε και επισήμως ο Γραμματέας του Κόμματος κ. Ανδρουλάκης. Ο Υπουργός παραδέχεται σε συζητήσεις μεταξύ των συνεργατών του ότι χωρίς την έγκριση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προχωρήσει η πρόταση.  Ελπίζει λοιπόν ότι με την ανάρτηση στην δημόσια διαβούλευση και με την θετική πίεση της κοινωνίας τα δύο βασικά στελέχη των κυβερνητικών εταίρων να καμφθούν.