Ελληνογερμανική συνάντηση για την Αυτοδιοίκηση

Την ανάπτυξη των δικτύων της Αυτοδιοίκησης είχε ως βασικό αντικείμενο η συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μιχελάκη με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας κ. Χανς Γιόακιμ Φούχτελ το απόγευμα της Κυριακής 06 Οκτωβρίου, στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος συζήτησαν με τον κ. Φούχτελ, τις λεπτομέρειες γύρω από την προετοιμασία της Τέταρτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία θα διεξαχθεί, στις 22 και 23 Οκτωβρίου, στη Νυρεμβέργη.   

Το μεγάλο ενδιαφέρον της Συνέλευσης επικεντρώνεται στην τεχνική βοήθεια του προγράμματος ανάπτυξης δικτύων, ανταλλαγής εμπειριών και ανάπτυξης συνεργασιών με φορείς από τις τοπικές κοινότητες. Η Ελλάδα θα επιδιώξει να οργανώσει ένα μεγάλο μέτωπο δήμων που μπορεί να αξιοποιήσει τα τουριστικά κανάλια αλλά και την διάθεση και προβολή της τοπικής παραγωγής.
Αντίστοιχα η Γερμανία ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα που συνδυάζεται με την συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης έχουν δείξει οι Γερμανοί στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, απαιτούν όμως ειδικό νομικό πλαίσιο.

Οπως έχει διατυπώσει το myota.gr η ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας είναι το κλειδί για την οικονομική αυτοτέλεια της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης αρκεί όμως να μην οδηγήσει σε λεόντειες συμφωνίες με επενδυτικούς κύκλους του εξωτερικού. Η διαπραγματευτική ικανότητα και οι δυνατότητες επιλογών με βάση τα τοπικά χαρακτηριστικά είναι πολύ περιορισμένες στην περίοδο οικονομικής δυσπραγίας και κρίσης.

Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης  δήλωσε:

«Συζητήσαμε με τον κύριο Φούχτελ, ενόψει της Συνόδου της Νυρεμβέργης  για την Ελληνογερμανική συνεργασία, στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι δεδομένη και από τις δύο πλευρές. Έχουμε, από κοινού, διαπιστώσει ότι η συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να αποφέρει αμοιβαία οφέλη, ιδιαίτερα μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών και εμπειριών, την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και τη συνεννόηση ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες,  μέσα από την επικοινωνία. Ξέρετε, ευκαιρίες υπάρχουν και για τις δύο πλευρές και αυτές πρέπει να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε.»