Πρόβλημα των δημοτών και οι τιμές ακινήτων

Υποχώρηση κατά 31% παρουσίασαν οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που παρουσίασε στο 8ο Business Forum του περιοδικού RE+D ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας κτηματαγοράς της ΤτΕ Θεόδωρος Μητράκος, αλλά οι δημότες καλούνται όλο και περισσότερα χαράτσια με αυξημένους συντελεστές.
Ετσι οι δήμοι σύντομα θα κληθούν να κινητοποιηθούν και πάλι για τον επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών αφού οι τιμές του Υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Οι τιμές αυτές μάλιστα θα καθορίσουν και τον ενιαίο φόρο ακινήτων που ετοιμάζεται ενώ πολύ πιθανόν είναι να ενατχθούν σ΄αυτόν και τα αγροτεμάχια.
Σύμφωνα με τον κ. Μητράκο, οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Μικρότερες απώλειες καταγράφουν οι τιμές στην περιφέρεια όμως ο νέος φόρος αναμένεται να πλήξει κυρίως αυτές τις περιοχές.
Συγκεκριμένα στην Αθήνα οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 32%, στη Θεσσαλονίκη 38,8%, στην Πάτρα 22,4%, στη Λάρισα 28,2% και στο Ηράκλειο 21,9%.
Σε πραγματικούς όρους, δηλαδή εάν ληφθεί υπόψη και ο πληθωρισμός, η υποχώρηση των τιμών των ακινήτων έχει ανέλθει από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα σε 37,9%.