Χωρίς περιορισμούς το πλήθος των ζώων στα σπίτια

Μετά από επιστολές της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Υπουργείο Υγείας που είχαν σαν αποτέλεσμα την προσφυγή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, επιτέλους μπήκε ένα τέλος στην αυθαιρεσία και την άγνοια διαφόρων υπηρεσιών του Δημοσίου, κυρίως των υγειονομικών, σχετικά με τον αριθμό των ζώων που επιτρέπονται σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες.

Με την πρόσφατη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (υπ’αριθμόν 102/2013), γνωμοδοτείται το αυτονόητο, ότι δηλαδή το άρθρο 17 της Υπουργικής Απόφασης Υιβ/2000/1995 (που έλεγε ότι επιτρέπεται να έχεις μόνο δύο σκύλου, δύο γάτες, ή έναν σκύλο ή μία γάτα) δεν ισχύει πλέον μετά την ψήφιση του νομου 4039/12.

Οι υγιεινομικές υπηρεσίες, παρά το γεγονός οτι ο 4039/12 έλεγε ότι μπορεί να έχει κάποιος όσα ζώα θέλει (με τις γνωστές προϋποθέσεις βέβαια του άρθρου 8 ), έκαναν ελέγχους βασιζόμενοι σε αυτή την Υπουργική Απόφαση και στις αναφορές τους ζητούσαν από τα Αστυνομικά Τμήματα των περιοχών να μεριμνήσουν για την απομάκρυνση των επιπλέον ζώων.

Η Ομοσπονδία μας με παρεμβάσεις της για το θέμα αυτό κατόρθωσε να σταματήσει την αυθαιρεσία αυτή των καρεκλοκένταυρων των Υγειονομικών υπηρεσιών, θύματα της οποίας υπήρξαν πολλές δεκάδες πολιτών.

Κοντολογις η αποφαση του Νομικου Συμβουλιου του Κρατους, μετα απο ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΦΠΟ ,ειναι:
“Δεν υπάρχει κανένας αριθμητικός περιορισμός εκτός και αν υπάρχει κανονισμός πολυκατοικίας, στην οποία περίπτωση επιτρέπονται μόνο δύο.”