Νέα επιδείνωση των οικονομικών και έκτακτο συνέδριο

ypoikmy

Εκτακτο συνέδριο αποφάσισε να πραγματοποιήσει η ΚΕΔΕ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αφού εκτιμήθηκε ότι η κρατική επιχορήγηση θα μειωθεί και το 2014 κατά 12,5% τουλάχιστον.
Η ΚΕΔΕ στην χθεσινή συνεδρίαση της συζήτησε το σχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο προβλέπει συνολικό ποσό και για τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης 2.721,80 εκ ευρώ. Αν υπολογιστεί ότι οι περιφέρειες Α’ Βαθμός έλαβε το 2013 546,6 εκ ευρώ το ποσό που αναλογεί στους δήμους ενδέχεται να πέσει κάτω από 1,2 εκ ευρώ.
Ετσι συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο όπου με θέμα τα οικονομικά και την αξιολόγηση των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μέχρι τότε η ΚΕΔΕ θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των περικοπών.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θα ζητήσει την αύξηση του ποσού που λαμβάνουν οι δήμοι από το Πράσινο Ταμείο από 2,5% που είναι σήμερα σε  10%.
Επιπλέον οι δήμαρχοι θα απαιτήσουν διακριτή χρηματοδότηση έργων των δήμων από το ΣΕΣ (ΕΣΠΑ) καθώς η μείωση των χορηγήσεων που αφορούν στα επενδυτικά τους προγράμματα, ΣΑΤΑ, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, προβλέπεται  στο 53%,.
Παράλληλα θα απαιτηθεί επιπλέον χρηματοδότηση για την στήριξη των κοινωνικών προγραμμάτων των δήμων.