Διεργασίες για την απλή αναλογική και στις δημοτικές

Ισως να λάβει σοβαρές διαστάσεις και στην αυτοδιοίκηση η πρόταση νόμου για την απλή αναλογική που κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ στην βουλή, αφού και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ δια μέσου των ΜΜΕ δήλωσαν την κατ’ αρχήν συμφωνία τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του myota.gr κύκλοι του ΠΑΣΟΚ αρχίζουν και συζητάνε και το ανόθευτο αναλογικό σύστημα, αφού όπως είναι γνωστό βασική επιδίωξη τους είναι η κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα. Στο πλαίσιο αυτό άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο κ. Βενιζέλο φαίνεται να βλέπουν ένα μεγάλο μέτωπο απλής αναλογικής που θα τους πρόσφερε πάνω από είκοσι έδρες ακόμη και με ποσοστά αρκετά κάτω από το 10%.
Κατ’ αρχήν βέβαια επισήμως το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην συνολική προγραμματική πρόταση για να μπει στην συζήτηση ενός εκλογικού συστήματος και για τις δημοτικές εκλογές.
Θετικά όμως και για τους ίδιους λόγους με το ΠΑΣΟΚ βλέπουν την συζήτηση για την απλή αναλογική και τα υπόλοιπα κόμματα ΑΝΕΛ κλπ.
Ομως μια τέτοια συζήτηση και ένα τέτοιο μεγάλο μπλοκ, βάζει στους συνομιλητές και το Υπουργείο Εσωτερικών που επεξεργάζεται το νόμο για το νέο εκλογικό σύστημα των δημοτικών εκλογών και αρχική επιδίωξη του Υπουργού κ. Γιάννη Μιχελάκη ήταν η απλή αναλογική.
Παράγοντες του Υπ. Εσωτερικών διαβεβαιώνουν ότι αν υπάρξει συμφωνία για αναλογικότερο σύστημα στην βουλή, αυτό σίγουρα θα πάει πακέτο και για την Αυτοδιοίκηση. Το ενδεχόμενο πάντως να ανοίξει η συζήτηση είναι πολύ κοντά.

Εντωμεταξύ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η ΔΗΜΑΡ που αναφέρει τα εξής:
«Είναι θετική εξέλιξη ότι με αφορμή τη πρόταση νόμου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, άνοιξε η συζήτηση για την απλή αναλογική.
 
Η ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι η κατάργηση του ληστρικού μπόνους αποτελεί το κλειδί της αναλογικής. Σε αυτό το κεντρικό σημείο είναι δυνατόν να υπάρξει μια ευρύτερη συμπαράταξη.
 
Θεωρούμε ότι όσοι επικαλούνται ευρύτερες τροποποιήσεις στο εκλογικό σύστημα για να μην πάρουν θέση υπερψήφισης ή καταψήφισης της συγκεκριμένης πρότασης νόμου, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η διατήρηση του σημερινού καλπονοθευτικού συστήματος και της τεχνητής πόλωσης.
 
Καλούμε τα κόμματα να διατυπώσουν με σαφήνεια τη θέση τους για το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.
 
Είναι ένα κρίσιμο θέμα για τη στερέωση και διεύρυνση της δημοκρατίας».