Απολογισμός και επιδιώξεις Χριστοφιλοπούλου, στο Open Government Partnership

xristofilopoulou

Στη Σύνοδο Κορυφής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση (OGP), που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, το διήμερο 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου, η Ελλάδα συμμετέχει με αντιπροσωπεία από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.  

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο OGP, παρουσίασε τις ελληνικές δράσεις στην ανοικτή διακυβέρνηση, καθώς και τη βασική δέσμευση της χώρας μας σχετικά με την ανοικτή διάθεση της δημόσιας πληροφορίας.

Βασικά σημεία της παρέμβασης της Υφυπουργού:
 
Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την αξία της διαθεσιμότητας της δημόσιας πληροφορίας ως την πεμπτουσία της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στη δημόσια διακυβέρνηση.

Βασική κατεύθυνση είναι να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα πλήρους πρόσβασης και αξιοποίησης των δημόσιων εγγράφων και δεδομένων. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι αναγκαίες θεσμικές και τεχνικές προϋποθέσεις για την βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη.    

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της χώρας μας, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ενίσχυση του προγράμματος «Διαύγεια», αλλά και της προώθησης των Ανοιχτών Δεδομένων.

«Διαύγεια»: ένα καινοτόμο πρόγραμμα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

Στο πρόγραμμα «Διαύγεια» μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 3.630 φορείς, έχουν δημοσιευτεί 9.755.848 αποφάσεις. Οι αναρτήσεις τις εργάσιμες ώρες αιχμής ξεπερνούν τις 2.000, τις 14.000 κάθε ημέρα και τις 280.000 κάθε μήνα.

Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, το πρόγραμμα «Διαύγεια» θωρακίζεται θεσμικά και αναβαθμίζεται προς όφελος των πολιτών και της διαφάνειας. Ειδικότερα: α) Η ανάρτηση στο «Διαύγεια» καθίσταται προϋπόθεση ισχύος της αναρτητέας πράξης. β) Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ του πρωτότυπου και του αναρτημένου εγγράφου υπερισχύει το τελευταίο. γ)  Ο πολίτης μπορεί πλέον να επικαλείται τα αναρτημένα έγγραφα στις συναλλαγές του με τις δημόσιες υπηρεσίες, αναφέροντας  μόνο τον αριθμό δημοσίευσης (ΑΔΑ), χωρίς να απαιτείται επιπλέον επικύρωση, η οποία προσθέτει γραφειοκρατικά βάρη και αδικαιολόγητη ταλαιπωρία για τον πολίτη.

Η νέα «Διαύγεια», που τίθεται σε λειτουργία τον Ιανουάριο προσφέρει τις τεχνικές δυνατότητες που ολοκληρώνουν τον θεσμό και ανταποκρίνονται στην αρχική του στόχευση:
 
–    Περιλαμβάνει ισχυρή μηχανή αναζήτησης που διευκολύνει ουσιωδώς την αναζήτηση των αναρτημένων πράξεων. Γίνεται έτσι περισσότερο φιλική στον πολίτη και το χρήστη που αναζητεί κάποια πληροφορία.
–    Εγγυάται τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια των δεδομένων.
–    Είναι πλήρως προσβάσιμη από ΑμεA.

Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), για την εξασφάλιση πλήρους και ορθής εφαρμογής της διαδικτυακής πύλης «Διαύγεια» από τους δημόσιους φορείς.

Θεσμική θωράκιση, τεχνική αναβάθμιση και συστηματικοποίηση των ελέγχων συμβάλλουν στην εμπέδωση της διαφάνειας στις δράσεις της δημόσιας διοίκησης, που συνιστά διαρκές δημοκρατικό ζητούμενο.

«Προσβάσιμη και ανοιχτή δημόσια πληροφορία»

Η δημόσια διοίκηση, στο πλαίσιο των σκοπών και αρμοδιοτήτων της, παράγει, συγκεντρώνει και διαχειρίζεται σύνολα δεδομένων που σχετίζονται με την οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών.

Για την περαιτέρω ενίσχυση της ανοικτής διάθεσης και αξιοποίησης της δημόσιας πληροφορίας, αλλά και τη μείωση της γραφειοκρατίας, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο σύνολο υπηρεσιών και μοντέλων διανομής των δημόσιων δεδομένων μέσω κεντρικής πλατφόρμας. Ήδη λειτουργεί σχετική διαδικτυακή πύλη: http//www.data.gov.gr, η πληροφοριακή βάση της οποίας επιδιώκεται να διευρυνθεί σημαντικά. Η Υφυπουργός εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στο OGP, δεσμεύτηκε για την επίσπευση του οριζόντιου συντονισμού της δράσης αυτής στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης, σε συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών και τους φορείς της.